Három holland érem és olimpiai rekord

2014.02.16. 17:03

A gyorskorcsolyát Hollandiának találták ki, az már biztos. A női 1500 méteres dobogó valamennyi fokára holland állhatott (és a negyedik is holland lett), ez volt a válogatott 5. aranya, az 5. ezüstje és a 6. bronza Szocsiban. Ráadásul Jorien ter Mors olimpiai rekorddal lett első, a harmadik érmét nyerő Ireen Wüst előzte meg, Lotte van Beek lett a harmadik.

Álmosan, gyenge időkkel kezdődött a verseny, elsőnek az ötödik párban induló orosz Olga Fatkulina futott komolyabb eredményt, de mint a végén kiderült, az 1:57,88 másodperc csak a 9. helyre volt elég a végén.

Éppen jégfelújítás előtt a 24 éves Jorien ter Mors készülődött, és kevesebb, mint két perccel később már sejteni lehetett, ezzel el is dőlt a verseny, 1:53,51-es idővel szédületes olimpiai rekordot korcsolyázott, 12 éves csúcsot döntött meg.

Akik utána jöttek, több másodperccel maradtak el a holland idejétől, egyedül Ireen Wüst került nagyon közel az újabb csúcshoz. A táv bizonyos szakaszaiban előrébb állt, mint honfitársa, de végül 58 század másodperccel elmaradt tőle. A hollandok teljes öröméről Lotte van Beek gondoskodott, aki utolsónak indulva a harmadik helyre futott be, honfitársát, Marrit Leenstrát letaszítva ezzel a dobogóról.

Jorien ter Mors eddig két dologgal hívta fel magára a figyelmet ezen az olimpián.

Három számban is indult az elmúlt héten, de a rövidpályás gyorskorcsolyában, ott érem nélkül maradt. Az egész olimpia hatalmas élménnyel kezdődött számára, ő vitte Hollandia nemzeti lobogóját a megnyitó ünnepségen. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy 2012-ben indult először gyorskorcsolyában, akkor ő lehet az olimpiai eddigi legnagyobb meglepetésbajnoka, az idejéről már nem is beszélve.