Ilyen esés után csoda, hogy él

2014.02.11. 11:18
Rengeteg bukás, közte egy súlyosnak látszó sérülés és kanadai fölény jellemezte a szabadstílusú síelők női slopestlye versenyét. Yuki Tsubotát felfújható hordágyon kellett levinni. A 19 éves Dara Howell megnyerte a selejtezőt és már az első futamban a döntőt is. A dobogóra csak észak-amerikai sportoló állhatott.

A döntő első futama úgy kezdődött, hogy az első négyből ketten is rontottak, sőt, a svájci Camillia Berra el is bukott. Aztán egyre szebb produkciókat lehetett látni, előbb az ausztrál Anna Segla, majd a svéd Emma Dahlström is majdnem hibátlanul jött le. De az igazi sztárok csak ezután jöttek.

De nekik sem volt nagyobb szerencséjük, Julia Krass, Keri Herman és Katie Summerhayes is rontott. Egy másik amerikai, Devin Logan viszont szép produkciót mutatott be, 85,40-es eredményével vezetett, egészen az utolsó indulóig; Dara Howell egészen fantasztikusan jött le, majdnem százszázalékos teljesítményt nyújtott, 94,20-szal úgy nézett ki, az első körben eldöntötte az olimpiai bajnoki cím sorsát.

Feltűnően egyre romlott a hó minősége is, mert nem csökkent a hibák száma, a második futam három rontással kezdődött. Egyedül Emma Dahlström és Katie Summerhayes javított az első futam eredménye után, de egyikük sem tudott dobogó közelébe kerülni.

Aztán jött a kanadai Yuki Tsubota, és az utolsó bukkanó után elképesztő nagyot bukott. Rosszul fogott talajt, kétszer is a hátára, nyakára esett. Mozdulatlanul feküdt, és több egészségügyis is a pályára rohant, végül felfújható hordágyon vitték le. Kiderült, hogy eltört az álkapcsa, és agyrázkódást szenvedett.

A végén a selejtezőben második Kim Lamarre még javított, és ezzel a harmadik helyre jött fel. Dara Howell már azzal a tudattal jött le a lejtőn, hogy olimpiai bajnok. A 19 éves ontariói a 2013-as világbajnokságon második lett, és ebben a számban a világranglistán is csak a második helyen állt az olimpia előtt.