Kramer még mindig az 5000 méter királya

2014.02.08. 15:24

A férfi gyorskorcsolyázók az 5000 méteres számmal kezdtek Szocsiban, a nagy kérdés az volt, megverheti-e bárki is a holland klasszist, Sven Kramert, aki a sportág sztárja, egyeduralkodója. A döntőben huszonhatan álltak rajthoz, párokban versenyeztek, minden négyszázméteres kör végén pályát cseréltek. Az első indulók között a lengyel Jan Szymanski volt a leggyorsabb, 6.26:35-ös idővel teljesítette a távot.

Arra lehetett számítani, hogy a hosszú számban a Vancouverben szintén érmes koreai, Li Szeung Hun, esetleg a hazai pályán versenyző orosz, Ivan Szkobrev szorongathatja talán meg az esélyest, esetleg honfitársa, a huszonnyolc éves Jorrit Bergsma, akinek a szocsi az első olimpiája.

A hetedik párban induló orosz, Gyenisz Juskov vette át a vezetést, majd az eggyel után induló Ivan Szkobrev úgy verekedte fel magát a második helyre, hogy 2200 méternél még 5,03 másodperc volt a hátránya Juskovval szemben. Fokozatosan dolgozta le, de a célba 0,32 másodperccel később ért be.

Következett Sven Kramer, a táv feléig csak a második-harmadik ideje volt, a végére – szokása szerint – elképesztő erőket mozgósított, gyönyörűen korcsolyázott és fokozatosan jött fel, körről körre javított eredményén, a vége egy új olimpiai rekord lett, 6:10,76-os eredménnyel.

Utána két holland jött. Előbb Jorrit Bergsma, aki sokáig Kramer ideje közelében utazott, de a végére elfáradt. Jan Blokhuijsen viszont 2200 méterig verte az olimpiai címvédőt, aztán ő is elfáradt, de legalább a második helyre jött fel. Az utolsó párban korcsolyázott a legnagyobb vetélytárs, a dél-koreai Li Szeuing Hun, akiről már az első körök után látszott, nem ez a nap lesz az, amikor megveri Kramert. Erő nélkül korcsolyázott, a végén nemhogy a dobogóra, de még a legjobb hatba sem került, csak a 12. helyen végzett.

Sven Kramer hozta a papírformát, megvédte olimpiai bajnoki címét, második aranyát, ötödik olimpiai érmét nyerte. A hosszú távú gyorskorcsolya verhetetlen hollandja – aki ebben az idényben mindent megnyert, ahol elindult – a 27. Eb-, vb-, olimpiai aranyát nyerte. Az Adler Arenaban abszolút holland siker született, az első három helyen holland végzett. Kramer sikerének a holland király a helyszínen tapsolt. A 27 éves gyorskorcsolyázó lett az első holland, aki a téli olimpián meg tudta védeni címét.

Férfi gyorskorcsolya, 5000 méter

Olimpiai bajnok: Sven Kramer (Hollandia) 6:10,76, 2. Jan Blokhuijsen (Hollandia) 6:15,71, 3. Jorrit Bergsma (Hollandia) 6:16,66