Duplabronzos őrület a legjobb sídöntőben

2014.02.16. 08:54
A férfi alpesi sízők legizgalmasabb száma a szuperóriásműlesiklás lett. Norvég arany Jansrudtól, Bode Miller pedig 36 évesen érmes.

A nők szombati szuperóriásműlesiklásán sorra hullottak a versenyzők, többen viccnek nevezték a pályát, a férfiak versenyét pedig egy órával előrébb hozták a meleg idő miatt, azt remélve, hogy a hó minősége jobb lesz. Így is sokat kellett várni az első igazán jó futamra. 

A Szocsiban már ezüstérmes Ivica Kostelic alapideje után az olasz Innerhofer, Didier Defago sem fejezte be a versenyt, de aki lement, az is sokat hibázott. Az amerikaiak egyik reménysége, Ted Ligety is elrontott egy ívet, jött viszont a harminchat éves Bode Miller, aki a tőle megszokott bevállalós síeléssel száguldott végig a pályán, egyszer majdnem elhasalt, nagyot kockáztatott a végén is, de tizennyolc századdal gyorsabb volt, mint az addig vezető Fill, a pálya alsó szakaszát viszont elszúrta, így nem volt biztonságban. 

Két osztrák is következett, akik a frászt hozták a negyedik olimpiáján éremre hajtó Millerre: előbb Franz maradt el tőle csak hét századdal, majd Striedinger mindössze két századdal volt lassabb, mint az amerikai. Nyilvánvaló volt, hogy a pálya alsó szakaszán kell jobban menni, mint Miller, a szám címvédője, a norvég Aksel Lund Svindal képes lehetett erre. A norvég nem is ment rosszul, az utolsó ugrása viszont neki sem volt tökéletes, kilencszázados hátránya akkor csak a negyedik helyre volt elég. 

A norvégok egyeduralma viszont most sem tört meg szuperóriás-műlesiklásban, a lesiklásban bronzérmes Kjetil Jansrudé volt az első igazán tökéletes sízés a döntőben. Csak néhány század elmaradása volt a pálya középső szakaszán, az alsó szakaszt hihetetlenül megnyomta, ahol a többieknek voltak kisebb hibái, a célban fél másodpercet vert az amerikaira. Kiesett közben a lesiklás bajnoka, az osztrák Mayer is, pedig a pálya felső szakaszát nagyon elkapta. 

Rég volt már Kanadának érme az alpesi sí számokban, most végre megtört a kétévtizedes ínség, miután Jan Hudec századra pontosan ugyanolyan időt ment, mint Bode Miller. De nem az ezüst lett holtversenyben az övék, miután lejött az amerikai Weibrecht. A huszonnyolc éves amerikai ugyanis jó tempóban, kockáztatva síelt végig a pályán, Jansrudot a végén nem tudta ugyan megközelíteni, de háromtizedes lemaradása olimpiai második helyet ért, hatalmas meglepetést okozott ezzel. Ha Weibrecht egy órával később állt volna rajthoz, ahogy azt a szervezők eredetileg szervezték, talán nem tudott volna ilyen jól menni. 

A harmadik helyen maradt a megosztott bronz (a nőknél a lesiklásban történt ez, csak ott megosztott bajnoki címmel), Bode Miller és Jan Hudec szerzett érmet, így az amerikai klasszisnak negyedik olimpiáján csak összejött az érem, még ha nem is lett olimpiai bajnok.  

A norvég Jansrudnak második olimpiája után már mindenféle érme van, Vancouverben óriásműlesiklásban ezüstérmes volt, Szocsiban a lesiklásban szerzett bronz után most meglett az olimpiai arany is.

Férfi szuper-óriásműlesiklás, olimpiai bajnok:

Kjetil Jansrud (Norvégia) 1:18.14 perc

2. Andrew Weibrecht (Egyesült Államok) 1:18.44

3. Jan Hudec (Kanada) és 

   Bode Miller (Egyesült Államok) 1:18.67