Világbajnokot vertek a darts-vb-n

2015.01.03. 22:02
Nem lesz címvédés a PDC darts-világbajnokságon. Az elődöntőben hihetetlen magas színvonalú meccsen a skót Gary Anderson legyőzte a címvédő holland Michael van Gerwent. A másik ágon Phil Taylor jutott a döntőbe, kisebb csatában búcsúztatta a másik hollandot is, Michael van Barneveldet.

A világbajnoki címvédő második három nyila máris 180-at ért, könnyen hozta az első leget. Gary Anderson azonnal, egy 13 nyilassal válaszolt, majd elvette a holland kezdését. A lendülete tovább tartott és az első szett a skóté lett, akinek a legjobb eredménye a PDC-világbajnokságon a 2011-es döntő volt, ahol Adrian Lewistól kapott ki. Anderson jól folytatta, két leget nyert, a kiszállói pedig 71 százalékon álltak (5/7). Aztán van Gerwen összekapta magát, elvette Anderson kezdését, és nem mellékesen kétszer is 130-ról szállt ki, 0-2-ról fordította meg a szettet és egyenlített.

A harmadik játszma úgy kezdődött, hogy van Gerwen három nyíllal sem tudott dupla négyről kiszállni, Anderson pedig a saját kezdését is hozta, kétszer is, 2-1-re vezetett. Aztán nagyon taktikusan folytatta a skót, csak saját kezdésére összpontosított, és 3-2-re nyerte a legeket. Van Gerwen egyáltalán nem játszott rosszul, hiszen 11-12 nyílból hozta a saját kezdéseit, mégis Andersonnál volt a 3-1-es előny a világbajnok ellen.

A folytatásban van Gerwen pillanatok alatt szépített (3-2). Anderson szinte csak a saját legjeire figyelt és zseniális magabiztossággal dobálta a dupla húszakat. Egészen a hatodik szett végéig, akkor viszont hirtelen sokat hibázott, és van Gerwen 3-3-ra egyenlített. A hetedik szett elképesztő csatát hozott, előbb Anderson 2-1 után hozhatta volna el a szettet, de 144-ről az utolsó nyilát eldobta. Aztán van Gerwen háromszor sem találta el kiszállónál a dupla 18-at. A döntő legben megint a hollandnak volt nyila, de Anderson hozta el a partit és 4-3-ra vezetett.

Úgy látszott van Gerwen bírja kevésbé idegekkel, 2-1-es legnél két nyila is volt az egyenlítésre, elrontotta. Andersonnak továbbra is remekül ment a dupla húsz és egy szettre került a vb-döntőtől. Nem véletlen, hogy a holland 38,1 százalékra került a kiszállókkal, 42-ből csak 16-szor sikerült. A kilencedik szett rögtön egy brékkel kezdődött, akkor Anderson örült, utána viszont ő volt szomorú. Elrontotta a kiszállót, van Gerwen 149-ről viszont nem, visszabrékelt. A szett és a meccs is az ötödik legben dőlt, van Gerwen borzasztó rosszul dobált, és Anderson a végén nagy előnnyel, magabiztosan szállt ki. 2011 után ismét a PDC világbajnoki címért játszhat.

A másik ágon Phil Taylor és Raymond van Barneveld játszott. Az első szettet Taylor nyerte, néhány brék után, méghozzá úgy, hogy tornán először sikerült a száz fölötti (121) kiszálló. A másodikban Taylor két 180-assal kezdett, és majdnem sikerült a kilencnyilas kiszálló is, végül 11 lett. A 16-szoros világbajnok magabiztosan vezetett 2-0-ra. Van Barneveld következett, egy elvett leggel simán hozta a szettet (2-1). Ahogy negyeddöntőben, Taylor megint kicsit elkényelmesedett és a holland egyenlíteni tudott.

Érdekesen alakult az ötödik szett, mindenki brékelt, Taylor nem engedte ellépni van Barneveldet és nyerte a szettet. A hatodikban Taylor megint hétszer egymás után eltalálta a tripla húszat, de a kilences kiszálló megint nem jött össze, aztán megint 11 nyíllal nyerte a harmadik leget és már 4-2-re vezetett. A hetedik játszma pedig nagyon simára sikeredett, mindhárom leget hozva egy szettre került a döntőtől. A nyolcadik játszmában aztán elkezdték szórni a 180-akat, a végén viszont megint Taylor összpontosított jobban, végül egy 58-as kiszállóval elintézte a meccset. Pályafutása során 68 meccsből 51-edszer győzte le van Barneveldet. Phil Taylor ezzel 2013 után megint a PDC-vb-döntőjére készülhet