Illegitim MOB akar pályázni a budapesti olimpiára?

2015.02.26. 10:27

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelenlegi vezetése Török Ferenc és a Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint illegitim, így pedig nehéz lesz pályázni Budapestnek a 2024-es olimpiára, írja a HVG.

Ahogy az elsőfokú bíróság, úgy az ítélőtábla is megsemmisítette a MOB 2012. február 26-i és április 22-i közgyűlésének határozatait. A két közgyűlésen tisztújítás és tagságbővítés is történt, de Török Ferenc ügyvéd és kétszeres öttusa olimpiai bajnok szerint ezeket a közgyűléseket újra össze kell hívni a bírósági végzés alapján.

A MOB közleménye

A Magyar Olimpiai Bizottság a Török Ferenc felperes által a Magyar Olimpiai Bizottság mint alperes ellen indított perrel kapcsolatban az alábbi közleményt adja ki.

A másodfokú bíróságként eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A másodfokú ítélet nem tartalmaz előírást a Magyar Olimpiai Bizottságra vonatkozóan további eljárás lefolytatására. A Magyar Olimpiai Bizottság a másodfokú ítéletben megállapított formai hibát kiküszöbölve a per tárgyát képező 2012. február 26-i és 2012. április 22-i közgyűlések határozatait 2013. május 24-én tartott ülésén azonos tartalommal, egybehangzó akaratával elfogadta. A Magyar Olimpiai Bizottság a másodfokú ítélettel szemben a Kúriához fordul, az ügyet egyebekben lezártnak tekinti.

A Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályát mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mind a Fővárosi Főügyészség megvizsgálta és azt mindenben szabályosnak találta. A Magyar Olimpiai Bizottság működése tehát törvényes és megfelel a jogszabályi követelményeknek, illetve a nemzetközi előírásoknak is. 

A MOB-elnök Borkai Zsolt szerint viszont erre nincs szükség, mert a 2013. májusi közgyűlés megerősítette a korábbi határozatokat. Török szerint ugyanakkor ez logikailag nem is lett volna lehetséges.

A HVG által megkérdezett jogászok azt állították, ha Borkaiék kitartanak álláspontjuk mellett, akkor felügyeleti eljárás következik, a bíróság és az ügyészség kényszerítheti ki a törvényes rend helyreállítását, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felől is érkezhet nyomás.

Ha a MOB valóban komolyan gondolja az olimpiai pályázatot, akkor a NOB-bal jóban kell lennie. A MOB legitimációs válsága azonban ennek keresztbe tehet. A HVG szerint a MOB idei költségvetésével is baj van, mert az előkészítésekor nem tartották be a szabályokat.