Imre Géza 40 évesen végigverte a világot párbajtőrben

2015.07.15. 19:38

Imre Géza egész napos nagyszerű vívással egyéni világbajnok lett párbajtőrben. A moszkvai döntőben izgalmas végjátékban, 15-14-re verte a világranglistát vezető francia Gauthier Grumier-t.

A 40 éves párbajtőröző már a nyolc közé jutásért is nagyon kiélezett asszót vívott az ukrán Bohdan Nyikisinnel szemben.

Az első három percben 2-1-re vezetett, a második részben csuklóra helyezett tusokkal 6-3-re elhúzott. Nyikisin egyenlített, majd 14-13-ra is vezetett. Már csak szűk nyolc másodperc volt hátra, amikor Imre megindult, a pást szélére szorította ellenfelét, az utolsó pillanatig kivárt és - a nemzetközi szövetség közvetítése szerint - 0.81 másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített. A ráadásban ő volt a kedvezményezett, de nem kivárásra vívott. Előbb egy együttes találat esett, majd Imre megint a pást végébe szorította Nyikisint, és megint megszúrta őt, írta az MTI.  

A négy közé már könnyebben ment, a kínai Li Csen ellen bátran és határozottan vívott, már a második három percben legyőzte. 15-8-ra nyerte az asszót a magyar vívó.

A döntőbe kerülésért a dél-koreai Jung Hszeung Hvával vívott. Imre ellene is nagyon jó ritmust talált az asszó második harmadától. Jó tempójú, gyors szúrásokkal vitte be a találatokat, és a koreai képtelen volt váltani. A magyar vívó újra nagy különbséggel győzött. 15-8-ra nyerte az elődöntőt is.

Grumier-val azonban már nagyot kellett küzdenie. Még ha nem is ment végig a vívóidő. Hiába vezezett Imre 13-11-re, a francia visszajött, de 14-14-nél is higgadt maradt a magyar párbajtőrőzö és tisztán bevitte a győztes tust.

Imre már több mint húsz éve indul a világbajnokságokon, három aranyat már nyert korábban, de 1998-ban, 2001-ben és 2013-ban a csapattal sikerült neki a győzelem. Vb-ken egyéniben még sosem nyert korábban érmet, noha az atlantai olimpiáról van neki egy bronza. Csapatban két világbajnoki ezüstje és négy bronza is van.

Most, így visszagondolva a mai vívásomra, elégedett vagyok vele. Néha szerencsém is volt, máskor kicsit szemtelen is voltam, de ami fontos: összességében élveztem a vívást.

Hozzátette, hogy a júniusi Európa-bajnokságon, amelyen még a főtáblára sem került fel, "fásultan és görcsösen" vívott, talán azért, mert bizonyítani akarta, hogy negyvenévesen sem véletlenül került a válogatottba. "Úgy voltam vele, hogy most leveszek magamról mindenféle terhet, és megpróbálok könnyedén vívni. Voltam már a nyolc között, igaz az sem gyakran fordult elő, de tény, érmet eddig még nem nyertem egyéniben. Nem tudom, mi ennek az oka. Ha visszavonulok, talán majd végiggondolom, miért alakult így. Az biztos, hogy a csapat szereplése nekem valahogy mindig fontosabb volt."

Imre Géza, mivel csapatversenyt nem rendeztek, az egyetlen magyar férfi párbajtőrőzőként volt kint a londoni olimpián, amelyről akkor azt tartotta, hogy az utolsó lesz neki. A világbajnoki győzelemmel azonban komoly lépést tett afelé, hogy kvalifikálja magát Rióra. „Nem gondolok az egyéni olimpiai kvótaszerzésre, a csapatnak kell ezt kiharcolnia" - mondta az MTI-nek.

Párbajtőrben utoljára 2007-ben volt egyéni világbajnoka Magyarországnak, Kulcsár Krisztián szintén Oroszországban, Szentpéterváron szerzett aranyat.