Egy év sincs az olimpiáig, de a riói víz olyan mocskos, hogy betegségeket okoz

2015.08.20. 16:08 Módosítva: 2015.08.20. 16:11

Az elmúlt hetekben egyre többször került szóba a Rio de Janeiróban rendezendő, 2016-os nyári olimpiai kapcsán a vizes versenyek helyszíne. A Guanabara-öböl most újabb bajt okozott, a dél-koreai Von-vu Cso betegedett meg.

Az ázsiai szörföst kedden szállították kórházba. A diagnózis láz, hidegrázás, hányás és kiszáradás volt. A csapat vezetője, Danny Ok szerint valamilyen vírus fertőzte meg versenyzőjét, amelynek okát akár a botrányos vízminőség is okozhatta. A versenyzőt mentővel kellett kórházba szállítani.

A dél-koreaiak szerint a NOB-nak, illetve a Nemzetközi Vitorlázó Szövetségnek is lépéseket kellene tenni a versenyzők egészségi állapota, biztonsága érdekében, hogy ezeket a kockázatokat a minimálisra csökkentsék.

Hétfőn egy amerikai honlapon tettek közzé egy videót, amelyet a riói öbölben vettek fel, ezen jól látható, hogy a víz felszínét valami barnás szennyeződés rondította. Többek szerint a közelben található szennyvíztisztító üzem káros szennyeződése került a vízbe.

Nemrégiben közel két tucat evezős került bajba, bár akkor cáfolták, hogy a víz minősége miatt lettek rosszul a sportolók. Néhány hónappal ezelőtt pedig több tonna döglött hal úszkált az evezős-, a triatlon- és a nyílt vízi úszóversenyek leendő helyszínén. A víz minősége miatti gond most már hetente üti fel a fejét a jövő nyári olimpiai versenyek helyszínén.