Nem tiszta a riói doppinglabor

2016.06.24. 21:29

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfüggesztette a Rio de Janeiró-i doppinglabor működési engedélyét, így az augusztusi olimpián és a szeptemberi paralimpián levett mintákat valószínűleg máshol ellenőrzik majd. A riói intézmény vezetőinek 21 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a WADA határozata ellen.

A WADA MTI által ismertetett péntek esti közleménye szerint még szerdán zárták be a labort, melyben egyetlen vér- és vizeletmintát sem ellenőrizhetnek a felfüggesztés ideje alatt. A riói labor illetékességébe tartozó mintákat a legszigorúbb biztonsági ellenőrzések mellett elszállítják más, akkreditációval rendelkező laboratóriumokba.

Olivier Niggli, a WADA főigazgatója elmondta, hogy a felfüggesztést csak akkor szüntetik meg, ha a működés mindenben megfelel az előírásoknak, de ígéretett tett arra, hogy a játékokon vett minták ellenőrzésével nem lesznek problémák.

A labort a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején is felfüggesztették, de tavaly tavasszal visszakapta engedélyét. A WADA novemberben a brazil doppingellenes szervezetet megfigyelési listára tette, és március közepéig adott haladékot az előírások teljesítésére. Úgy tűnik, ezeket a braziloknak - az ezt cáfoló közlemények sorozata ellenére - nem sikerült teljesíteniük.