Szennyezett vízzel folytatódik a triatlonháború?

2016.08.02. 13:14

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) és a Ironman 70.3 Budapest szervezői idén már többször vitáztak egymással, és most itt egy újabb balhé pár nappal a budapesti triatlon után. Az MTSZ szerint olyan szennyezett volt a Duna vize a Lágymányosi-öbölben, hogy nem lehetett volna megrendezni a triatlon úszószámát. A szervezők szerint nem volt ennyire rossz a vízminőség.

Az MTSZ keddi tájékoztatása szerint figyelmeztették az Ironman 70.3 Budapest rendezőit, hogy fertőzött a víz, ennek ellenére vasárnap megtartották az úszást a Dunában.

Ezzel szemben Csomor Tamás, a versenyt szervező cég ügyvezetője az MTI megkeresésére írásban jelezte: a verseny előtt - figyelembe véve a bakteriológiai vizsgálatok több napos időigényét - az előírásoknak megfelelően kikérték az eredményeket a budapesti ÁNTSZ-től, és ez alapján kiváló minősítést kaptak. Az öböl három különböző részén vettek mintákat.  Csomor azt is mondta, mivel lezárták a partot, utánuk nem is végezhetett más vízminőségi vizsgálatokat, a MTSZ-hez eljutott eredmények más folyószakaszról érkezhettek.

Az MTSZ közleményében azt írta, a tisztifőorvos sportolásra és fürdésre alkalmatlannak nevezte a Lágymányosi-öböl vizét, ezért a szövetség kérte a budapesti ironman rendezőit, hogy töröljék a vasárnapi futamon úszást, és tájékoztassák a szombati indulókat is a rossz vízminőségről.

A szervező nevében, annak jogi képviselőjétől, csak a vasárnapi start után, már az első befutók beérkezése közben megérkezett válaszából vált a szövetség számára egyértelművé, hogy a szervező nem értesítette a szombati indulókat, mi több, megtartotta a vasárnapi triatlonrendezvényt is, úszással.

A szövetség kéri a hétvégi versenyen indulókat, ha a rendezvény során a bakteriális fertőzésveszély miatt egészségügyi tüneteket észleltek (például szédülés, hányinger) jelentkezzenek a lakóhelyük alapján területileg illetékes járási népegészségügyi szolgálatnál.

Az MTSZ hétfőn úgynevezett kontroll vízmintavételi eljárásban vett részt, melynek akkreditált eredménye csütörtökre várható.

Az MTSZ és a szervező Kropkó Promotion májusban egy velencei verseny miatt különbözött össze. Azt a versenyt végül meg sem tartották. Az MTSZ baja az volt, hogy a szervezők nem engedték meg, hogy a szövetség technikai felügyelőt delegáljon. Az MTSZ azt is kifogásolta, hogy Kropkóék előzetesen nem kértek engedélyt a szakszövetségtől a velencei versenyhez, ezért ahhoz nem járultak hozzá. Emiatt végül a rendőrség is visszalépett a biztosítástól, hiába kaptak meg korábban minden hatósági engedélyt a szervezők.