Négy ember úgy döntött az utolsó pillanatban, hogy nem száll fel a repülőre, ami lezuhant a brazil focistákkal

2016.11.30. 06:19 Módosítva: 2016.11.30. 09:16

A kolumbiai hatóságok kedd este 75-ről 71-re helyesbítették az ország északnyugati részén egy nappal korábban történt repülőgép-szerencsétlenség halálos áldozatainak számát, mert kiderült, hogy a korábbi jelentésekhez képest négy emberrel kevesebb utazott a géppel. A fedélzeten így összesen 77-en voltak, s közülük hatan élték túl a katasztrófát. 

A repülésügyi hatóságok elmondták, a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában négyen az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy nem kísérik el a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosait a Dél-amerikai Kupa (Copa Sudamericana) döntőjének első fordulójára, ezért nem szálltak fel a gépre, a nevük viszont ott volt az utaslistán. Az AP amerikai hírügynökséget idézve azt írja az MTI, hogy nem a csapat játékosairól van szó.

A bolíviai Blue rádió szerint a gépre a brazil Chapeco város polgármestere, a Chapecoense labdarúgócsapat vezetésének egyik tagja, egy parlamenti képviselő és egy újságíró nem szállt fel.

Meglett a feketedoboz

Carlos Iván Márqueznek, a kolumbiai katasztrófaelhárítás vezetőjének elmondása szerint a Lamia bolíviai légitársaság járatán az utaslista értelmében 81 ember lett volna: a Chapecoense csapatának 22 futballistája, 28 ember a klub vezetéséből, edzőkkel és meghívottakkal együtt, 22 sportújságíró, valamint a 9 tagú személyzet.

Közben kedden megtalálták a lezuhant gép két feketedobozát, amelyek adataiból és hangfelvételeiből vélhetően kideríthető lesz majd a katasztrófa oka.

Az eddigi ismeretek szerint mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgépből kifogyott az üzemanyag, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő.

Ugyanakkor a térségben rosszak voltak a látási viszonyok is, a zivatarok miatt turbulenciába is kerülhetett a gép. Ennek ellenére az, hogy a tragédiának vannak túlélői, azt jelentheti, hogy a pilóta megpróbálta letenni a gépet. Nem függőlegesen zuhant a gép, nem kemény becsapódás volt, mondta egy szakértő.