A vörös hajú magyar lány is feltűnik az olimpián, Ghánáért küzd

2016.08.09. 09:36

Teljesült az álma Szögedi Szandrának, aki ott lehet Rio de Janeiróban, az olimpiai játékokon, azt viszont biztosan nagyon sajnálja, hogy nem a magyar, hanem a ghánai csapatot erősíti. A férje révén kettős állampolgársággal rendelkező dzsúdós, az afrikai kontinens második legjobbjaként kedden kezd a női 63 kg-os kategóriában.

Szögedi Szandra
Szögedi Szandra
Fotó: Whitgift

Szögedi az Újpestben kezdett dzsúdózni, 2001-ben junior magyar bajnok lett, 2006-ban már a felnőttek között végzett a harmadik helyen. Aztán majdnem két évig családi problémák miatt felhagyott a versenyzéssel, Londonban tanult újságírást.

A 2012-es olimpiára újra edzésbe állt. Onnan csak egy győzelem választotta el, végül lemaradt.

A férjével Londonban ismerkedett össze (ott is élnek), és amikor 2011-ben férjhez ment, az Afrika-bajnokságon indult. 2012 és 2016 között ötször végzett a harmadik helyen, élete első világkupasikerét 2014-ben, a mauritiusi African Openen érte el.

Aztán a kvalifikációs tornákon olyan ügyesen gyűjtögette a pontokat, egészen pontosan 453-at, hogy második afrikaiként (a marokkói Rizlen Zuak után) kijutott az olimpiára. Ebben az évben bronzérmes lett az Afrika-bajnokságon. 

A világranglistán jelenleg a 44. helyen áll, így vérmes olimpiai reményei nem lehetnek, az összes női versenyszámot egybevetve éppen az ő súlycsoportjában induló szlovén Tina Trstenjak a legjobb. De a francia Agbegnenou, a japán Tasiro, vagy az izraeli Gerbi is esélyes. Magyar a magyar ellen nem fog küzdeni, ugyanis az itthoni legjobb Szabó Franciska nem szerzett kvótát.

A női 63 kilogrammosok küzdelmében a selejtezők és a negyeddöntők 15 órától, a vigaszág, a helyosztók és a döntő 20:30-tól kezdődnek.