Otthagytam a családot, a barátnőt a semmiért

2016.08.12. 10:36

Az 50 méter gyorson induló Takács Krisztián 22,12-es idővel a 17. helyen végzett, és két századdal lemaradt az elődöntőről.

A sprint kegyetlen műfaj, nagyon kevés dönt. Egy észt tanulmány kimutatta, hogy ő úszik a leggyorsabban a vízben, de ez a sikerességhez nem elég. Jó rajt kell, jó benyúlás, és még sorolhatnánk.

Korábban sem volt szerencsés, jó néhányszor érte el nagy versenyen a 8. időt holtversenyben, utána pedig a szétúszás nem neki kedvezett, így lemaradt a döntőkről. A sanghaji vb-n jutott döntőbe 2011-ben, akkor hatodik lett. Ez a legjobb helyezése.

„Leúsztam most is levegővétel nélkül, a bemelegítés jól ment, előfutamban ennél csak nagyon kevéssel úsztam jobbat, de így sem kaptam meg az esélyt arra, hogy délután, amikor nekem jobban szokott menni, megmutassam, mennyit tudok gyorsulni. Az egész felkészülés alatt nem hátráltatott sérülés vagy betegség, nem nyomtam az ágyat két hétig lázzal, miközben lemegy rólam 2 kiló izom. Az 50 méter sajnos ilyen, el kell fogadni” – mondta keserűen a 30 éves sprinter.

A sprintben 11-szeres magyar bajnok úgy érezte, nagy hibát nem vétett. Azt hitte, 21-gyel kezdődő időre volt képes, de ennyit írt ki az óra. Kicsit csalódott volt, amikor hátrafordult, és megnézte.

Puhán érte el a falat, ha erőteljesebb a benyúlásnál, akár ezen is nyerhetett volna 2 századot, és akkor legalább nem egy úszással fejezi be, hanem kettővel.

Nem négy, hanem 21 év munkája volt ebben a pár másodpercben, és nem sikerült az álma, hogy olimpiai döntőben úszhasson.

„Rengeteg lemondás volt abban, hogy itt lehettem. Dunaújvárosból Győrbe költöztem, otthagytam a családomat, a barátnőmet. Így utólag mondhatjuk, a semmiért. Aki azt látja, hogy 17. lettem, csak legyint. Ebben az országban a helyezéseket nem becsülik. Azt gondolhatják magukban, kidobott pénz, amit nekem adhatnának. Nem lógtam, és nem lazsáltam, hanem az összes munkát becsületesen, tisztességgel elvégeztem” – értékelt.

Takács egyébként négy éve ennél gyengébb eredménnyel elődöntős tudott lenni. És hogy milyen apróságok vannak még az egyébként is apró 2 század mellett, ami akár a mérés hibahatára is lehet.

Itt van máris kettő.

  • A mezőny leggyorsabban rajtoló versenyzője, Andrij Govorov mellett kellett úsznia, vagyis szinte végig hullámmal küzdve. Govorov 1 tizeddel rajtolt jobban, és az övé volt a legjobb eredmény az előfutamban.
  • Az orosz Morozov neve ugyan szerepel a McLaren-jelentésben, mégis indulhatott – több oroszt kizártak az államilag irányított doppingolás miatt –, miközben a felkészülés alatt egy EPO-tesztjét váratlanul elvitte a cica.

„Attól, hogy valamit feláldozunk, még nem biztos, hogy megajándékoz az élet. De az áldozat feltétlenül szép dolog” – mondta Petrov Iván, aki Takács edzője Győrben.