A nyugdíjból jött vissza, csodát tett

GettyImages-589032700
2016.08.13. 17:57

Egyetlen századmásodperccel ugyan, de Anthony Ervin nyerte az 50 méteres gyorsúszást Rióban 21,40-es idővel, ezzel a 35 éves amerikai lett minden idők legidősebb úszója, aki egyéniben olimpiai bajnok lett. A nála jó négy évvel fiatalabb Michael Phelpstől vette el a rekordot, nem kis különbséggel lett tehát korelnök.

Ervinnek ez volt a harmadik olimpiai aranya, a második, amit egyéniben nyert. Az előző viszont nagyon rég volt, még 2000-ben, Sydneyben, amikor 19 éves volt.

Rá 2 évvel vissza is vonult, még diploma előtt otthagyta az egyetemet és egy rockbandában zenélt, depresszióval küzdött, és öngyilkossági kísérlete is volt. Bevett egy dobozni nyugtatót, amit a Tourette's-szindrómájára kapott, de amikor másnap felébredt és rádöbbent, hogy még magát sem tudta megölni, új életet próbált kezdeni.

Ez igazán csak 2008-ban sikerült, amikor állást kapott egy úszóiskolában, ekkor kezdett újra úszni ő maga is, de igazán csak a 2012-es londoni olimpiára készült, ahol ötödik lett 50 méteren.

Rióba az amerikai úszócsapat legidősebb tagjaként, korábbi érmei nélkül érkezett (az 50 gyorson nyert arany mellett a 4x100-as gyorsváltó tagjaként szerzett még egy ezüstöt Sidneyben). Az aranyat elárverezte az UNICEF cunami-alap javára 17 ezer dollárért, az ezüstöt pedig elvesztette a 2002-08 közötti időszakban.

Hogy a második aranyát, amit rekordidősen, minimális, 1 százados különbséggel nyert, megőrzi-e, csak ő tudja. Mindenesetre Rióból két aranyat is hazavisz, a 4x100-as gyorsváltóval is nyert egyet, ha tehát újra jótékonykodni támad kedve, lesz miből.