Hogy lehet hármas holtverseny egy olimpiai döntőben?

2016.08.13. 08:11

Ha nem is példa nélküli, ami Cseh Lászlóékkal történt a 100 pillangó szombat hajnali döntőjében hármas holtversennyel, de azért elég ritka, hogy három versenyzőt ugyanolyan idővel mérjenek be egy úszódöntőben. 

Cseh László hármas holtversenyben így lett ezüstérmes 100 méteres pillangón

Fel is merül a kérdés, hogyan lehetséges ez egyáltalán egy ilyen nagy eseményen?

A Deadspin a cikkében rámutat, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA a hetvenes évek óta nem mér ezredmásodpercekre, csak századokra. 

A technológia meglenne, hogy ezredmásodpercekre mérjenek, de nem is ezzel van a gond. Kiszámolták, hogy egy ötvenméteres versenymedencében a jelenlegi ötven gyors világcsúcs-tempójában egy ezred alatt 2,39 millimétert tesznek meg az úszók.

A FINA viszont maximum háromcentis eltérést engedélyez a pályák között egy ötvenméteres versenymedencénél, ez a még engedélyezett különbség pedig több mint tízszeres eltérést jelenthet ilyen tempó mellett. Emiatt nem is nagyon lenne értelme ezredre mérni, mivel nagyon nehéz lenne tökéletes ötvenméteres pályákat biztosítani.

És hogy miért nem példa nélküli a hármas holtverseny egy úszódöntőben? A tavalyi vizes vb-n a 200 méteres mellúszás döntőjében három úszó végzett azonos idővel a harmadik helyen, Jessica Vall, Rikke Möller Pedersen és Si Jing-lin is bronzérmet kapott. 

És már a riói olimpián is történt ilyen, igaz, nem három versenyzővel, de a 100 női gyors döntőjében holtversenyben végzett az élen Penny Oleksiak és Simone Manuel.