Nem ezt érdemli az olimpia: folytatódik a botrány a bokszolóknál

2016.08.17. 10:16

Azok után, hogy az ír bokszoló, Michael Conlan kőkeményen kiosztotta az amatőr bokszszövetséget és a bírókat botrányos véget ért mérkőzése után, mások is beleszálltak a pontozóbírókba. 

Az amerikai Gary Russell és az üzbég Fazliddin Gajbnazarov a könnyűsúly negyeddöntőjében találkozott kedd este, a meccset egy ponttal az üzbég bokszoló nyerte meg, amit nem hagytak szó nélkül.

Az egy dolog, hogy Russell apja azt üvöltözte, fiától ellopták a győzelmet, és az egész „egy kurva nagy csalás”, de a helyszínen szakértősködő Floyd Mayweather és az amerikaiak szövetségi kapitánya, Billy Walsh is ki volt akadva. 

A pontozóbírók botrányos munkát végeznek ezen az olimpián. Legutoljára az 1988-as szöuli olimpián voltak ennyire rosszak. Ez az esemény a sport ünnepe, a legjobb bírókat kellene kapnunk

– idézi a Boston Globe Walsht. 

Megszólaltattak az ügyben leginkább érintettet, Russellt is. Ő azt mondta, végig úgy érezte, hogy jobb az ellenfelénél és dominál, azonban Michael Conlan botrányos végkimenetelű mérkőzése miatt mindenki sokkal frusztráltabb. 

Már hétfőn is állt a bál a bokszolóknál, miután a férfi nehézsúly aranyérmét is igen kétes körülmények között happolta el az orosz Jevgenyij Tiscsenko a kazah Vaszilij Levit elől.

A Guardian az olimpia előtt egy alapos riportban tárta fel, hogy iszonyatosan elcsalhatják a bokszmérkőzéseket, névvel megszólaló bírók is elmondták, hogy az AIBA tornáin nyíltan megmondták nekik, kit is kell kihozni győztesnek. Pont erre a cikkre hivatkozott Russell veresége után az amerikaiak segédedzője, Kay Koroma, aki azt mondta, kezdi úgy érezni, az AIBA valamin ügyködik a háttérben, és ez gusztustalan.

A bokszolóknál már négy éve, a londoni olimpián is voltak erősen véleményes döntések, de most panaszkodnak a bírókra más sportágakban is:

  • Sike András, a magyarok birkózóválogatott szövetségi kapitánya Lőrincz Viktor és Kiss Balázs veresége után akadt ki, és azt mondta, hogy gusztustalan, amit a bírók műveltek.
  • Az ausztrál női kosarasoknak szintén meggyűlt a bajuk a bírókkal, többen nem is tudták türtőztetni magukat. 
  • A 10 km-es nyílt vízi úszás brit indulója, Jack Burnell azért dühöngött, mert szerinte nevetséges indokkal zárták ki.