Risztov Éva
Risztov Éva
  • Úszás

Edző

Turi György

Születési idő

1985-08-30

Születési hely

Hódmezővásárhely

Súly

72

Magasság

173

13 éves volt Risztov Éva, amikor határozottan elmondta, hogy a nagy példaképéhez, Egerszegi Krisztinához hasonlóan ő is olimpiai bajnok szeretne lenni. Ezért gyerekkorban kíméletlen volt önmagához.

Kevéssel a 27. születésnapja előtt olimpiai bajnok lett Londonban. Hétfőn kettőtől megvédheti a címét.

Nem ritka a magyar sporttörténelemben az olyan bajnok, aki kacskaringós úton jut el a csúcsra, ő is az egyik ilyen. Amikor már kevésbé lehetett számítani az aranyára, akkor szerezte meg. 

Már ott volt a 2000-es olimpián, de még csak tapasztalatszerzésért vitték ki az akkor 15 éves versenyzőt, aki 200 pillangón a 16. lett. Elismerésre méltó teljesítmény, de akkor még minden Kovács Ágiról szólt.

Talán 2002-ben kapta az ezüstlány becenevet, miután a berlini Eb-n négyszer lesz második. Egy év múlva a barcelonai vb-n három ezüstöt (400 vegyes, 400 gyors, 200 pillangón) szerzett. 200 pillangón egy tempón múlott az aranya.

A 2004-es olimpiáról aranyat szeretett volna, és amikor az első nap, 400 vegyesen még dobogóra sem tudott állni - negyedik lett -, elsírta magát a tévékamerák előtt.

2005. október 18-án egyik napról a másikra visszavonult.

17-én még úgy ébredt, hogy a pekingi dobogó tetején látta a magát, a másik nap hátat fordított az uszodának.

A gondolat persze már sokkal korábban érlelődött benne. Kereste az útját sokáig, motokrosszozott, úszóiskolát szeretett volna nyitni, mígnem 2010-ben visszatért. Ahogy akkor mondta, neki nem Phelps edzőjére, hanem Debrecenre volt szüksége ahhoz, hogy egy újabb olimpián ott lehessen.

A 2011-es vb-n egyébként kizárták, így az utolsó kvótaszerző versenyen vívta ki a jogot, hogy egyáltalán indulhasson Londonban.

Ahol aztán gyorsan az élre állt, és Gyurtáéhoz hasonló - végig vezető, nagy iramot diktáló - taktikával megnyerte a 10 kilométert. Őt is Gyurta stábja - Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs - készítette fel, ez is lehet a hasonlóság oka.

Sokszor idézett mondata, amit a győzelem után állított. Azoknak is köszöni, akik keresztbe tettek neki, mert nélkülük sem érhette volna el gyerekkori álmát.

Ebben a ciklusban volt egy Eb-ezüstje - hol máshol, mint Berlinben, ahol a nevét 2002-ben megismerhette az ország -, a tavalyi kazanyi vb-n pedig tizedik lett, amivel éppen megszerezte a riói szereplés jogát.

És kiderült, hogy a 11. Olasz Anna is indulhat az egyik orosz versenyző kizárása miatt.

Risztovval többnyire történik valami, pezseg a víz körötte. Bár most nagyon figyelni kell majd a vízre, mert ártalmas.

Nagy verseny lesz Rióban, és mivel már ismeri a receptet, nem esélytelen. Új edzője van, nem kis pikantéria: az a Turi György, aki miatt abbahagyta. Most igazolhatják, hogy sok van a kapcsolatukban.