Risztov Éva szót fogad, eltökélt és pontos

2015.10.29. 19:32

Szeptember végén derült ki, hogy az olimpiai bajnok Risztov Éva edzéseit az a Turi György irányítja, akitől 10 éve különvált, és utána abba is hagyta az úszást.

„Kellemes meglepetés ért, amikor megismerkedtem a terhelésdiagnosztikai tesztek mutatóival, amelyekből az derült ki, hogy Éva a kazanyi világbajnokság után sem eresztett le, pedig másfél hónapon át nyugodtan lazsálhatott volna. Önmagában már ennek is nagyon örültem, de a fizikai felmérés eredményeinél is többet jelentett - és jelent most is - a számomra az a hallatlan eltökéltség, amit a szavaiból kiolvasok, és az edzésmunkáját
nézve nap mint nap tapasztalok" - nyilatkozta Turi György a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Turi úgy gondolja, hogy a 20 éves Risztov azt hitte magáról: már felnőtt emberré vált, pedig még csak egy lázongó, kiforratlan és olykor kiszámíthatatlan nagylány volt.

„Ma egy éles eszű, rendkívül tudatos, szófogadó és pontos Risztov   Éva áll velem szemben. Elképesztő, milyen változáson ment keresztül. Szokásom, hogy az edzésekre nem beesek, hanem a kezdés előtt 15-20 perccel érkezek. Akárhogy időzítek, Éva már ott ül az irodámban, és amint vége a napi egyeztetésnek, máris siet a medencébe. Nemrégiben meglátogatta az edzésen Kiss László szövetségi kapitány, aki csak annyit mondott nekem, hogy ebből a munkából csak jó sülhet ki.”

Turi György soha nem vallotta magát a nyílt vízi versenyek bennfentesének, de pontosan tudja azt, hogy egy hosszabb távokat teljesítő válogatott szintű úszónak milyen felkészülésre van szüksége. Ezért keresett olyan segítőtársat magának, aki ennek - a medencéshez nem hasonlítható - versenyágnak a nagy tapasztalatokkal rendelkező képviselője.

"Munkatársamra, a sokszoros triatlon bajnok és hétszeres Ironman Krajnyák Györgyre esett a választásom, aki a versenyzői évei alatt olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek a rutinos Risztov   Éva javára is válhatnak. Hamarjában vettünk egy jó kis gumicsónakot és hozzá egy motort, így amint elérkezik jövőre a jó idő, ott lesz Évával együtt a kis kétszemélyes edzői csapatunk a Balatonon, és ez még az én életemben is újdonságnak számít majd." - mondta Turi György.

Risztov tizedik volt a kazanyi vb-n augusztusban, Turi szerint fel fog értékelődni ez a teljesítmény.