A 18 éves magyar dzsúdós elintézte a riói olimpiai bajnokot

2017.04.22. 14:20 Módosítva: 2017.04.22. 14:51

A nap szenzációját hozta a varsói dzsúdó Európa-bajnokságon, amikor a második felnőtt Eb-jén szereplő Szigetvári Mercédesz legyőzte az olimpiai bajnok francia Emilie Andeolt a +78 kilósok között.

A 18 éves bajai dzsúdós két dobására is vazaarit kapott – ez az új szabályok értelmében már nem egyenlő az ipponnal –, majd ügyesen tartotta előnyét, és bejutott a negyeddöntőbe, írja az MTI.

A negyeddöntőben Jelizaveta Kalanyinával találkozott. Szigetvári egy percig tartotta magát az egy fejjel magasabb ukrán ellen, mígnem a tavalyi budapesti GP-n ötödik ellenfél leszorítással győzött. Szigetvári a vigaszágon folytatja szereplését, a délutáni program 16 órakor kezdődik.

A kétszeres Európa-bajnok Joó második mérkőzését sem küzdötte végig a Torwar Arénában, ugyanis alig egy percet töltött a tatamin Anasztaszja Turcsin ellen. A KSI versenyzője egy dobást követően hanyatt fekve leszorította az ukránt, aki nem tudott kibújni, így ipponvereséget szenvedett. Joóra a négy között a 78 kilogramm egyik legjobbja, a kétszeres olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeo vár, akitől három győzelem mellett eddig hatszor kikapott.

Súlycsoporttársa, Salánki Evelin a negyeddöntőben leszorítással kikapott az Eb-második holland Guusje Steenhuistől, így a bronzéremig tartó vigaszágra került.

Súlyosabb következményekkel járó vereséget szenvedett Cirjenics Miklós, a 100 kilós paksi dzsúdós a holland Michael Korrellel szemben maradt alul két vazaarival. Mivel ez a 16 között történt, Cirjenics befejezte szereplését a lengyel fővárosban.

A szintén 100 kilós Fogasy Gergő korábban egy perc alatt ipponvereséget szenvedett a fehérorosz Mikita Szviridtől.

A 90 kilós Vér Gábor nagy mérkőzést vívott a francia Axel Clerget-vel, aki majdnem ippont kapott leszorítására, de a Honvéd versenyzője kibújt az ölelésből. Vazaaris hátrányát azonban már nem tudta ledolgozni, így kikapott és helyezetlenül zárt.

A +78 kilós Kárpáti Emese karfeszítéssel kikapott a holland Tessie Savelkoulstól, mint ahogy a +100 kilós Bor Barna sem tudta végigküzdeni nyitómérkőzését.