Ezért keres évi 3 milliárdot azzal, hogy dobál

GettyImages-668921536
2017.07.04. 09:44

Az MLB legjobb dobójátékosai egészen elképesztő összegeket keresnek, a mostani legmagasabb átlagfizetés Zack Greinke-é, évi 34,4 millió dollárt kap az Arizona Diamondbacksnél, a legnagyobb összértékű szerződés pedig David Price-é a Boston Red Soxnál, hét évre 217 millió dollár.

Price idén sérülés miatt elég lassan és gyengén kezdte a szezont Bostonban, de a csapat szerencséjére a hozzá képest meglehetősen alulfizetett Chris Sale évi 12 millió dollárért (3,2 milliárd forint) dobál szenzációsan. (Legkésőbb 2019-ben viszont biztos, hogy óriási pénzért ír majd alá.)

Sale statisztikáit is érdemes lenne felhozni

  • ő dobott a legtöbb inningben (játékrész) eddig a szezonban,
  • övé a legtöbb strike-out, vagyis amikor dobásával kiejti az ellenfél ütőjátékosát
  • és ő engedte a negyedik legkevesebb pontot az ellenfélnek az egész ligában,

de ehelyett érdemesebb megnézni ezt a videót róla, amin két teljesen más dobástípust enged el ugyanabból a mozdulatsorból, ugyanolyan magasságból.

Ennyit lát egy ütőjátékos az egyes dobásfajtákból
Ennyit lát egy ütőjátékos az egyes dobásfajtákból

Ez egészen félelmetes, egy ütőjátékos ugyanis az ösztönein kívül elég kevés dologra hagyatkozhat az ütése előtt: egy 90 mérföld/órás (144,8 km/h) dobás esetén a labda nagyjából 0,4167 másodperc alatt ér a dobójátékostól az ütőjátékosig (hivatalosan 60 láb, vagyis 18,3 méter van köztük, de ez 5 lábbal rövidebb a labda elengedési pontja és az ütőjátékos helyezkedése miatt). Ennek a 0,4167 másodpercnek nagyjából a fele a reakcióidő, ennyi alatt kell felismernie a dobást az ütőjátékosnak, döntenie, hogy lendít-e vagy sem, és ha igen, akkor milyen dobásra számít, és azt hol fogja jó eséllyel eltalálni. (Ennél egyébként gyorsabban dobnak, vagyis a reakcióidő még kisebb.)

Ebben a döntésben három dolog segíti: a dobójátékos mozdulatsora, az a pont, ahol a dobójátékos elengedi a labdát, illetve az a villanásnyi folt, amit a labdából lát 0,2 másodperc alatt.

Ebből a háromból kettőt kiiktat Sale, amikor a slidert (gyors, de hirtelen lefelé, és balkezes dobó esetén befelé törő dobás) és a fastballt (gyors, lényegében nyílegyenes, kicsit süllyedő dobás) ugyanabból a mozdulatsorból, ugyanolyan magasról engedi el.

Sale még csak 28 éves, a 2019-es szezon végére 31 lesz, ha addig nem hosszabbít vele a Red Sox, akkor is számíthat olyasmi szerződésre, mint amit Greinke és Price kapott. Előbbi 32, utóbbi 30 volt, amikor legutóbb aláírt.

via Twitter