Hogy kerül egy borsodi kisváros a nagyágyúk közé?

2017.07.21. 09:30

Az egyik ausztrál kolléga arról érdeklődött tőlem a vizes vb-n, milyen messze van Budapesttől Tiszaújváros.

Na persze nem így mondta ki, hanem a triatloncityt használta. Innen pedig nem volt nehéz kitalálni, mire gondol.

Az a terve ugyanis, hogy vasárnap odamenne az úszódöntők előtt, ha már ott van a triatlon Világkupa egyik állomása.

Megtudtam, az ausztrál versenyzők egyébként is előszeretettel jönnek a versenyre, az olimpiai bajnok Emma Snowsill is megfordult már nálunk.

Azt később derítettem ki, a tiszaújvárosi Vk szervezőitől, hogy a múltban nemcsak Snowsill, hanem rajta kívül tíz ausztrál világbajnok már járt itt, nagyon kedvelik a helyszínt mások is.

A Triatlon Nagyhét egyébként már hétfőtől tart a városban, a legfontosabb versenyt viszont csak vasárnap délután rendezik.

Tiszaújvárost egyébként a Márkus család tette fel a térképre, az első Világkupát még 1998-ban rendezték. A pár éve meghalt Márkus Gábor fogorvos rajongott szenvedélyesen a sportágért, és a kezdeti lépéseket ő tette meg. 2015-ben szobrot is kapott a városban.

Fia, Márkus Gergely a triatlon megszállottja, 2004-ben már az athéni olimpia versenyigazgatója volt, azóta valamennyi olimpián betölti ezt a posztot, természetesen Rióban is őt bízták meg.

Tiszaújvárosba amúgy Madrid és Cagliari után érkeznek a versenyzők, majd innen Mexikóba mennek tovább, majd érintik Floridát, a legvégén pedig Buenos Airesben lesz a döntő november elején.

Ez a második legrangosabb versenysorozat a triatlonban, az e felett lévő World Seriesnek kilenc állomása van - ott nagyobb a pénzdíj -, szeptember közepén lesz a döntő a hollandiai Rotterdamban.