Nincs több penész, itt az újjávarázsolt Komjádi

Image uploaded from iOS (4)
2017.07.13. 16:18

A vizes világbajnokság kikényszerítette és előrehozta a változást”

- ez volt az egyik kulcsmondata Fürjes Balázs kormánybiztosnak, aki a 3,8 milliárd forintért felújított és korszerűsített, még 1976-ban épített Komjádi uszoda átadásán beszélt. Az uszoda jelképes kulcsát át is adta - Tarlós István főpolgármesterrel és Varga Mihály pénzügyminiszterrel - a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamásnak.

Az észszerűség és a gazdaságosság volt a legfontosabb szempont, az uszoda átrium része meg is szűnt, kapott két bejáratot, ami azért fontos, ha verseny van az 50-es medencénél, attól a lakosság zavartalanul látogathatja a két nyitott medencét a másik bejáraton át.

Felújították a szellőztetést és a légtechnikát is, de ugyanígy az öltözőket is, ami olykor riasztó állapotban volt.

És nemcsak a versenysport kabinjait, hanem az összeset. Emellett egy köpenyszárítót is beszereltek – úgy néz ki, mint egy fémrudakból álló mászóka -, mert a sportolóknak jelentős gondot okozott, hogy nem száradt meg másnapra a köpenyük. A szaunákra is költöttek, már nem a régi és megviselt fülkék vannak.

Ami nem látható, a medencék szigetelését, vízgépészeti berendezéseit is kicserélték.

„Most nem fordulhat elő, hogy rozsdás csapokból folyjon a víz, és remélhetőleg egy jó sokáig így marad. Nem fordulhat elő, hogy gombás fertőzések legyenek, a penész uralkodjon. Egy élhető és folyamatosan fejlődő városnak ilyen létesítményekre van szüksége” - magyarázta még Fürjes.

Az uszodában a vizes vb-n edzések lesznek, utána viszont átvehetik és használhatják a sportolni vágyó családok. Itt vannak a képek, hogy egészen pontosan, milyen lett.