Olyat érhet el Hosszú, ami Phelpsnek sem sikerült

2017.07.26. 08:21

A női 200 gyors előfutamában az olasz világcsúcstartó Federica Pellegrini megnyomta az utolsó ötvenet, de nem tudta leszakítani magáról Hosszú Katinkát, 36 század volt köztük.

Az elődöntőben is együtt úsztak, akkor is az olasz nyert, de Hosszú tartotta vele a lépést, akkor 4 tized lett a különbség.

Katie Ledecky ebben a számban is egyeduralkodóvá vált az elmúlt években, de a táv rövidsége miatt értelemszerűen sokkal kisebb a különbség, mint a hosszabb számokban a kihívói között.

Kihívók pedig vannak, a már említett Pellegrini mellett az orosz Popova, vagy épp Leah Smith, aki a nyolcas pályáról próbálja meglepni a mezőnyt, négyszázról már van egy második helye.

Hosszú Katinka csak kirándul ebben a számban saját elmondása szerint. Ettől még, ha bármi történne az előtte lévőkkel, be tudna ugrani.

Rögzítsük, hogy milyen időkkel kerültek be a fináléba

  • Ledecky - 1:54,69
  • McKeon (AUS) - 1:54,99
  • Popova - 1:55,08
  • Pellegrini - 1:55,58
  • Hosszú - 1:55,98

Ledecky mögött tehát egy másodpercen belül vannak négyen, ők harcolnak majd az érmekért.

Két éve nagy verseny alakult ki a dobogóért, Hosszú akkor azt mondta, hogy az összes lehetséges hibát elkövette. Ötödik lett, de egy másodpercre volt mindössze Ledeckytől.

Az alábbi grafika jól mutatja, mi történt ezen a távon az elmőlt néhány évben. Pellegrini csúcsához annyit hozzá illik tenni, hogy akkor még nem volt betiltva az a dressz, amiben úszott hazai pályán, Rómában. 

Az olimpián ezt a számot nem vállalta a legjobb magyar, ha most szerencséje van, az érmekért harcban lehet.

Ha érmes lesz, az azt jelenti, hogy a vegyes, a pillangó és a hát után van egy újabb úszásfajta, amiben világbajnoki érmet szerez. Egyedülálló bravúr lenne, egy újabb lépés a halhatatlansághoz, az endékás Kristin Otto volt erre utoljára képes. A 82-es vb-n tűnt ki először, 86-ban négy aranyat nyert, a 88-as szöuli olimpián pedig hatot.

Mindez sem Michael Phelpsnek, sem Ryan Lochtenak nem sikerült. Phelpsnek a hátúszása, Lochtenak a pillangója nem volt elég ahhoz, hogy ezt a bravúrt elérjék. (Mellen Hosszúhoz hasonlóan esélyük sem volt.)