Különleckéket kapott Cseh László a sprint aranyáért

2017.07.28. 08:36

Cseh László péntek délelőtt már a 100 méteres pillangóúszásban lesz a rajtnál, amiben két éve ezüstöt nyert, ahogy a riói olimpián is, egy felejthetetlen döntőben, amikor hárman – rajta kívül Phelps és Chad Le Clos - álltak a dobogó második fokán.

A sorrendben nyolcadik világbajnokságán is érmet szerző úszó megerősítette, amit már eddig sejteni lehetett, nem vonul vissza, augusztusban ugyan pihen, szeptembertől újra kezdi az edzéseket.

Mivel 2020-ban a Duna Arénában lesz az Európa-bajnokság, azon szeretne versenyezni, még egyszer átélni a hazai közönség szeretetét.

Ezt a versenyt 2020 májusban rendezik, onnan már csak egy ugrás a tokiói olimpia. Kihívói biztosan lesznek itthon szép számmal, de például eggyel több lehetősége is nyílik az olimpián azáltal, hogy a mix vegyes váltót felvették a programba, egy jó pillangózóra nyilván szükség lesz.

Cseh pontosan tudja, mennyire fontos egy jó rajt a 100 pillangónál, ezért meghallgatta az Olaszországból hazatérő – korábban Széchy Tamás mellett dolgozó - Gyertyánffy Tamás észrevételeit, érdekelte a rálátása.

A rajt az egyik gyengéje, és nem szeretne túlzottan nagy előnyt adni a riválisainak, úszás nélkül akár csak egy tizedet is.

„Az inspirációit igyekszem átültetni a fejembe, apró pici pontokon kell változtatni, ami átfut az idegrendszeremen. Csütörtök délelőtt már ezzel foglalkoztunk. Egy nap elég, hogy egy korrekció elkezdjen működni. Remélhetőleg ennek már lesz nyoma pénteken vagy szombaton, a döntőben.”

A 200 mellen is kieső Gyurta Dánielnek nem szeretne tanácsokat adni, hogyan kell ismét felépítenie önmagát, már csak amiatt is, mert neki inkább abban van jártassága, hogy egy vb vagy olimpia alatt egyik napról a másikra hogyan kell erőt meríteni. Elég sokszor megtette, legutóbb például a 200 pillangó sikertelensége után Rióban.

A 4x100-as gyorsváltó bronzérmét megkönnyezte vasárnap, klubtársa, Németh Nándor is tagja volt ugyanis.

„Ha nem figyel, vagy ő a leterheltebb, akkor azért olykor még legyőzöm” – árult el egy titkot róla.

A 100 pillangón Chad Le Clos a címvédő, de hátha sikerül megtréfálnia. A 17 éves érdi Milák Kristóf is bemutatkozik, aki junior világcsúcsot úszott pár hete a hosszabbik távon. Ő is meglepetést okozhat.