Magyar világcsúcs a rövidpályás gyorskorcsolya-vk-n

2018.11.05. 08:39

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó világcsúccsal győzött a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának Calgaryban rendezett idénynyitóján. Emellett Liu Shaoang vasárnap 1000 méteren aranyat nyert, bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig a legrövidebb táv második versenyén lett harmadik.

A phjongcshangi aranynégyesből az egyéves pihenőt tartó Knoch Viktor helyett Krueger Cole szerepelt a Liu testvérek és Burján Csaba mellett. A kvartett az 5000 méteres táv végén magabiztosan előzte meg a dél-koreai és a holland négyest az ötcsapatos fináléban, ráadásul

a 6:28.625 perces idő világrekordot jelentett.

Az eddigi csúcsot az amerikaiak 6:29.052 perccel tartották, ennél most az első három váltó is jobbat ért el.

A 20 éves Liu Shaoang egyéniben is parádésan szerepelt. A negyed- és az elődöntőből is futamgyőztesként jutott tovább, a döntőben pedig 50 ezred másodperccel előzte meg a második dél-koreai Park Dzsi Vont, megszerezve ezzel az aranyérmet.

A kanadai városban rendezett második 500 méteres verseny negyeddöntőjében Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba azonos futamba kapott besorolást, de mindketten továbbjutottak. A döntőbe azonban csak Liunak sikerült kvalifikálnia magát, ahol végül bronzérmet szerzett. Burján a B döntőbe került, ahol harmadik, összesítésben pedig hetedik lett.

A nőknél ezúttal csak Jászapáti Petra volt érdekelt egyéniben, 500 méteren 11, lett. A vk-programban most debütáló vegyesváltó kisdöntőjében Varnyú, Burján, Jászapáti, Bácskai Sára Luca összeállításban szerepeltek a magyarok, de szabálytalanság miatt kizárták őket, így nyolcadikként zártak.

A vk-sorozat jövő péntektől vasárnapig az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben folytatódik.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?