Botránnyal kezdődött az ökölvívó vb

2003.07.07. 13:36
A vasárnap kezdődött amatőr ökölvívó-világbajnokság első napján négy magyar győzelem - Bedák Pál, Bedák Zsolt, Káté Gyula, Szűcs István - mellett három vereség született. Hidvégi hihetetlen körülmények között búcsúzott, feltehetően igazságtalanul léptették le, az öccse a pontozóbírókra támadt.
A 48 kilós Bedák Pál döntő fölénnyel verte a japán Nogucsit, testvére, az 54 kilós Zsolt vietnami riválisát hasonló módon győzte le. A junior világbajnok Káté Gyula a 60 kilósak között az argentin Priottit múlta felül, míg a 81 kilós Szűcs István a dél-koreai Szong ellen bizonyult jobbnak.

Hidvégi gyorsan felállt, de kiszámolták

A négy győzelem mellett három vereség is becsúszott. Pekanov győztes meccset engedett ki a kezéből, Balogh Vilmos simán esett ki. A harmadik vereség volt a legmeghökkentőbb. A 91 kilósok között Hídvégi a 16 közé jutásért bokszolt a szerb Gajovic ellen, és kiválóan kezdett, hiszen az első menetben padlóra küldte, Gajovic csak hatodikra állt fel. A második menetben kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, a harmadikban ismét Hidvégi percei következtek, míg nem kapott egy ütést, amitől ő is a földre ült.

A kolumbiai mérkőzésvezető rászámolt a magyarra, Hidvégi azonnal jelezte, hogy alkalmas a folytatásra, a Mendoza bíró azonban hirtelen leléptette. A hazai szövetség elnöke, Csötönyi Sándor a Magyar Rádiónak kifejtette, hogy érthetetlen, miért szánta erre a lépésre magát.

A bírót eltiltják, de az eredményt nem semmisítik meg

"Leléptetni többnyire orvosi engedéllyel szoktak, ebben az esetben szó sem volt erről. Elég hosszú vezetői tevékenységem alatt ekkora tévedést még nem láttam. Csak arra tudok gondolni, hogy a kolumbiai hobbibíró, aki saját költségén utazott el Thaiföldre, összekeverte a két versenyzőt." - értékelt.

A magyar elnök - aki nem mellesleg a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagja - szerint a bírót várhatóan még a helyszínen eltiltják, ezzel azonban a tény nem változik, miszerint a tehetséges emtékás öklöző számára befejeződött a világbajnokság.

Csötönyi közbenjárt a rendőröknél

A krónikához hozzátartozik még, hogy a meccs után Hidvégi apja és öccse, Norbert az MTI értesülései szerint berohant a küzdőtérre, utóbbi meg akarta támadni a pontozókat, de a biztonsági emberek visszatartották. Csötönyi közbenjárására volt szükség, hogy a fiatalabbik Hidvégit ne vigyék el a rendőrök.

Hidvégi a '99-es houstoni világbajnokságon ugyancsak vitatható körülmények között az első fordulóban búcsúzott.