Erdei Zsolt világbajnok lett

2004.01.17. 20:39
Szombat este Karlsruhéban Erdei Zsolt a magyar profi ökölvívás harmadik világbajnoka lett, és az első, aki a címvédőt megverve szerezte meg övét. A mexikói Julio Cesar Gonzalez ellen Madár imponálóan öklözött végig, rendkívül okosan osztotta be erejét.
A magyar profi ökölvívás harmadik világbajnoki címének megszerzésére készült Erdei Zsolt (a profik között: 18 győzelem, 13 KO és TKO) szombaton Julio Cesar Gonzalez (35 győzelem, 22 KO/TKO, 1 vereség) ellen. A mexikói bunyós szeptemberben szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú övét az esélyesnek beharangozott Dariusz Michalczewski pontozásos legyőzésével. Madár arra készült, hogy visszaszerzi klubjának, az Universumnak az elveszett címet, és visszaállítja a német egyesület megrendült tekintélyét.

Gonzalez egyfolytában ment előre

Tekintse meg képeinket!
Az első három perc a kóstolgatással telt el, először Erdei Zsolt talált be. Mindketten óvatosan bokszoltak, de Madáré volt a több tiszta ütés, és hagyta ellenfelét előremenni. De Gonzalez hiába támadott egyfolytában, a magyar többször is jól hajolt el és kontrázott. Ezekből többször is eltalálta a világbajnokot, aki egyszer meg is rendült.

A mexikói volt a kezdeményezőbb, de enyhülni látszottak rohamai, és a mérkőzés negyedénél visszaesett az iram. Erdei Zsolt látványosan öklözött, de ekkor még mindenki az erőbeosztás miatt aggódott, eddig ugyanis mindössze egyszer bokszolt végig tizenkét menetet. Erdei egyfolytában hátrált, Gonzalez így rendre nem találta el. A címvédőn egyre jobban látszott, érzi, többre van szüksége öve megvédéséhez, de nem tudott közelebb kerülni Zsolthoz és feltűnő volt a mexikói rendezetlen mozgása is. A mérkőzés felénél mindhárom pontozó a magyart látta jobbnak.

Madár jól tartalékolta erejét - és világbajnok lett

A mérkőzés második felében sem faragott hátrányából Gonzalez, és nem is tűnt jobb erőállapotban lévőnek ellenfelénél. A nyolcadik menetben egyre kezdeményezőbbé vált Erdei Zsolt öklözése, és több jó ütése ért célba a mexikói testén. A mérkőzés háromnegyedénél is megvolt Madár ereje és gyorsasága. Még mindig magabiztosan bokszolt a magyar, és fölénye láttán már egyértelmű volt: csak kiütéssel múlhatja őt fölül Gonzalez.

A tizenegyedik menet elején nagyon eltalálta a magyart a címvédő, és félő volt, elfogyhat Madár ereje. Az ellenfél lendülete azonban csak fél percig tartott, és ezután Erdei imponálóan talált be többször is. A magyar bokszoló fitten jött ki az utolsó mentre is, Gonzalez pedig nem tudott újítani. A végén egyértelmű volt: Erdei Zsolt a világbajnok. Ezzel Madár visszaszerezte az övet az Universumnak, amelyet Gonzalez Michalczewskitől vett el.

Erdei: Féltem a meccs előtt

"Tudtam, hogy én vagyok a jobb bokszoló, de azt is, hogy Gonzalez nagy harcos" - mondta a címmeccs után a könnyeivel küszködő Erdei Zsolt az RTL Klub műsorában. Madárnak a hatodik menetben jött el holtpont, akkor érezte úgy, hogy elfogyhat az ereje. Elárulta, hogy nagyon félt a meccs előtt, de nem a fizikai, hanem a lelki fájdalomtól, a vereség gondolatától tartott elginkább.

Menetről-menetre

1. menet: Az első három perc a kóstolgatással telt el, először Erdei Zsolt talált be. Mindketten óvatosan bokszoltak, de Madáré volt a több tiszta ütés.

2. menet: Gonzalez támadott tovább, Erdei pedig elhajolgatott, és kitűnően kontrázott. Gonzalez megrendült! Ez a menet egyértelműen a magyarnak állt.

3. menet: Látványosan bokszolt Madár: balegyenesek után felütésekkel operált, de Gonzalez is betalált. A mexikói volt a kezdeményezőbb, de fáradtnak tűnt. Minden pontozónál a magyar bokszoló vezet.

4. menet: Kicsit visszaesett az iram, a világbajnok sokat ütött, de keveset talált be. Erdei Zsolt jól előzte meg ellenfelét, ebben a menetben is kiválóan kontrázott, és egyáltalán nem látszottak rajta a fáradtság jelei.

5. menet: Egyre feltűnőbb volt a sebességbeli különbség - a magyar javára. Erdei egyfolytában hátrált, Gonzalez így rendre nem találta el. Az utolsó percben Madár jobbal talált be látványosan.

6. menet: A címvédő egyre tanácstalanabbnak tűnt, mozgása szétesett, talán érezte, hogy ez a produkció kevés lesz a győzelemhez. A mérkőzés felénél mindhárom pontozó a magyart látta jobbnak.

7. menet: Gonzalez ebben a három percben sem faragott hátrányából. A közelharcok is kezdtek elmaradozni, mert Madár kikerülte őket.

8. menet: Egyre kezdeményezőbbé vált Erdei Zsolt, és több ütése ért célba Gonzalez testén. Madár fölénye egyértelmű volt, és magabiztosan ülhetett le a szünetben.

9. menet: Erre a három percre is megmaradt Madár ereje és gyorsasága. Mindkettejüknek voltak tiszta ütéseik, de alapjában nem változott meg a mérkőzés képe.

10. menet: Továbbra is magabiztosan bokszolt Erdei Zsolt. Itt már egyértelműen látszott a fölénye, mint ahogy az is, hogy Gonzeleznek ki kellene őt ütnie, ha győzni akar.

11. menet: Az elején nagyon eltalálta a magyart a címvédő, és félő volt, hogy Madár benne marad az ütésben, elfogy az ereje. De szerencsére csak fél percen át tartott a hullámvölgy Gonzalez rohamai kifulladtak, és a menet végén már megint Erdei volt fölényben, többször is tisztán talált.

12. menet: A magyar tökéletes erőnléti állapotban volt, úgy jött ki az utolsó menetre, hogy az előző három perc történései meg sem látszottak rajta. Gonzalez pedig képtelen volt újítani, egyszer sem talált be értékelhetően. A végén egyértelmű volt: ERDEI ZSOLT VILÁGBAJNOK!