Ambrus
-7 °C
3 °C

Hopkins K.O.-val nyert De La Hoya ellen

2004.09.19. 14:24
Bernard Hopkins a 9. menetben kiütéssel nyerte a több profi világszervezet egyesített középsúlyú világbajnoki címéért kiírt csatát a szintén amerikai Oscar De La Hoya ellen a magyar idő szerint vasárnap hajnalban megrendezett mérkőzésen.
A 12 menetesre tervezett Las Vegas-i ütközet elején De La Hoya tűnt jobbnak, később azonban Hopkins ütött egyre keményebbeket, míg végül a kilencedik menet közepén két testre mért ütést követően "Golden Boy" képtelenné vált a folytatásra, s a mérkőzésvezető véget vetett a meccsnek. A három pontozó közül kettőnél addig is Hopkins vezetett, s egy látta jobbnak De La Hoyát.

Előbbi profi karrierjének 45. győzelmét aratta, ebből a mostani a 32. K.O.-siker volt, két vereség és egy döntetlen mellett, míg De La Hoya 37 győztesen megvívott - közte 29 kiütéssel zárult - csatája mellett ezúttal negyedik vereségét könyvelhette el.

Hopkins tizenegy éve veretlen

Hopkins - akit 1993-ban tudtak utoljára legyőzni, nevezetesen akkor a később a nehézsúlyúak közé "felhízó" és ott is világbajnoki címig jutó Roy Jones Junior - 19. alkalommal őrizte meg trónját, amely most már négy világszervezetnél, a WBC-nél, a WBA-nél, az IBF-nél és a WBO-nál is az övé, úgynevezett "vitathatatlan" bajnokként.

A 39 esztendős Hopkins nem csupán 11 éve tartó veretlenségét őrizte meg, hanem sikerével minimum 10 millió dollárt is keresett, míg a 31 éves De La Hoyát legfeljebb az vigasztalhatja, hogy - mint nagyobb név - számára eleve legalább 30 milliót garantáló szerződést kötött a címmérkőzésre.

Súlyos sérülés három nappal a meccs előtt

De La Hoya három nappal a címmeccs előtt kézsérülést szenvedett, méghozzá súlyosat, hiszen 11 öltéssel kellett összevarrni sebét, de - amint azt utólag ő maga is sportszerűen elismerte - nem ezen múlott a veresége.

"Egyszerűen jobb volt Hopkins, ennyire erős és ilyen ütőerejű bokszolóval még nem találkoztam" - mondta De La Hoya, aki profi pályafutása alatt most először szenvedett kiütéses vereséget. Megpróbálta ugyan a súlyos testütések után folytatni, de térdre ereszkedve, láthatóan nagy fájdalmaktól szenvedve nem tudta felvenni újból a harcpozíciót, s arcát kesztyűs kezébe temetve volt kénytelen tudomásul venni a K.O.-kudarc önmagában is legalább annyira fájdalmas tényét.

Beigazolódott azoknak a félelme, akik attól tartottak, hogy a középsúlyba nehezen beleerősödő, ebben a súlykategóriában csupán a második meccsét vívó - az oddsok alapján eleve esélytelenebbnek ítélt - De La Hoya nem lesz képes felvenni a versenyt a kategória sokszorosan megkoronázott bajnokával.

A vereség ellenére De La Hoya kereste a legtöbbet

"A ringben én voltam a jobb, ez, gondolom, mindenki számára világos. De La Hoya velem külön is jót tett azzal, hogy felverte az árat" - nyilatkozta Hopkins arra célozva, hogy előző meccséért összesen 300 ezer dollárt kapott, kevesebb mint harmincad részét csupán a mostani summának. "Ráadásul ő már mindent elért a bokszban, amit és amennyit lehetett, alighanem nála többet senki nem keresett az ökölvívás történetében" - tette hozzá.

Ezzel a kijelentéssel aligha járt messze az igazságtól, hiszen a "Golden Boy" becslések szerint 200 millió dollárnál is több pénzt kesztyűzött össze eddig,amihez legalább ugyanennyi járult szponzori, televíziós és egyéb szerződései révén. Vagyis annyit, amennyit még a legeslegkiválóbb nehézsúlyúak, a királykategória legnagyobb klasszisai sem igen kerestek karrierjük egésze alatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.