Árpád
-2 °C
9 °C

Megvédték címüket a nehézsúly bokszbajnokai

2004.11.14. 16:53
Chris Byrd és John Ruiz is nagy küzdelemben nyert a New York-i nehézsúlyú bokszgálán, előbbi megosztott, utóbbi egyhangú pontozással, de Ruiz meccse kis híján botrányba fulladt a lengyel Golota ellen. Az esemény után kijelenthető: a súlycsoport válsága tovább tart - még akkor is, ha a vártnál valamelyest jobb meccsek is voltak -, mert igazán kiemelkedő klasszisa egyelőre nincs.
Chris Byrd a Nemzetközi Bokszföderációnál (IBF), míg John Ruiz a Boksz Világszövetségnél (WBA) védte meg nehézsúlyú világbajnoki címét a New York-i Madison Square Gardenben rendezett profi gálán.

Byrd padlóra került, de jól hajrázott

Byrd ráadásul úgy csikarta ki a győzelmet, hogy a második menetben Jameel McCline egy jobb egyenessel padlóra küldte őt. A jelentések szerint a tizenkét menetes összecsapás első öt felvonásában a kihívó volt fölényben, viszont utána már a címvédő irányított, így megosztott pontozással megtartotta övét.

A három pontozó közül kettő (115-112, 114-113) Byrdöt, egy (114-112) pedig McCline-t látta jobbnak. Byrd - aki 38 győzelem mellett két vereséget és egy döntetlent jegyez - harmadszor védte meg címét.

Ruiz egyhangú pontozással nyert

A Puerto Ricó-i Ruiz szintén szoros csatában, ám egyhangú pontozással (114-111, 114-111, 113-112) bizonyult jobbnak Andrew Golotánál. (Golota Tyson elleni 2000-es félbeszakadt meccse után közel két évet kihagyott, majd két könnyebb meccs után döntetlent ért el idén áprilisban Chris Byrd ellen.)

Maga a küzdelem nem kápráztatta el a közönséget, mivel nem túl látványos ökölvívást mutatott be a két klasszis. A találkozó így inkább arról marad emlékezetes, hogy a címvédő edzője, Norman Stone az első menet után nekiesett Golota trénerének, majd a nyolcadik felvonás során elküldték a szorítótól, mert folyamatosan kritizálta a mérkőzésvezető tevékenységét.

Ruiz ereje kevés volt Roy Jones ellen

Ruiz két éve a félnehézsúlyból felhízott Roy Jones ellen veszítette el címét, de miután Jones ismét két kategóriával lejjebb folytatta a pályafutását, a súlycsoport gazdátlan címéért Rahmant pontozással verte, és azóta veretlen. (47 meccséből egyszer végzett döntetlenül, ötször pedig kikapott.) A lengyel származású Golota a már említett döntetlenje mellett most veszített ötödször 38 sikere mellett.

A gálán kötelek közé lépett két korábbi világbajnok is: Evander Holyfield kikapott, míg Hasim Rahman nyert. A 42 éves legenda egyhangú pontozással maradt alul Larry Donalddal szemben, így utolsó kilenc találkozójából mindössze kétszer tudott nyerni. Ennek ellenére kijelentette: még mindig nem tervezi visszavonulását, bár egy világbajnoki címmérkőzés lehetősége igen messze került tőle. A pár éve, Dél-Afrikában Lennox Lewist kiütő Rahman könnyedén nyert, a negyedik menetben kiütötte Kali Meehant.

A WBO bajnoka, Lemon Brewster és a WBC legjobbja az ukrán Vitalij Klicsko ezúttal nem lépett kötelek közé, utóbbi december elején öklözik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!