Megvédték címüket a nehézsúly bokszbajnokai

2004.11.14. 16:53
Chris Byrd és John Ruiz is nagy küzdelemben nyert a New York-i nehézsúlyú bokszgálán, előbbi megosztott, utóbbi egyhangú pontozással, de Ruiz meccse kis híján botrányba fulladt a lengyel Golota ellen. Az esemény után kijelenthető: a súlycsoport válsága tovább tart - még akkor is, ha a vártnál valamelyest jobb meccsek is voltak -, mert igazán kiemelkedő klasszisa egyelőre nincs.
Chris Byrd a Nemzetközi Bokszföderációnál (IBF), míg John Ruiz a Boksz Világszövetségnél (WBA) védte meg nehézsúlyú világbajnoki címét a New York-i Madison Square Gardenben rendezett profi gálán.

Byrd padlóra került, de jól hajrázott

Byrd ráadásul úgy csikarta ki a győzelmet, hogy a második menetben Jameel McCline egy jobb egyenessel padlóra küldte őt. A jelentések szerint a tizenkét menetes összecsapás első öt felvonásában a kihívó volt fölényben, viszont utána már a címvédő irányított, így megosztott pontozással megtartotta övét.

A három pontozó közül kettő (115-112, 114-113) Byrdöt, egy (114-112) pedig McCline-t látta jobbnak. Byrd - aki 38 győzelem mellett két vereséget és egy döntetlent jegyez - harmadszor védte meg címét.

Ruiz egyhangú pontozással nyert

A Puerto Ricó-i Ruiz szintén szoros csatában, ám egyhangú pontozással (114-111, 114-111, 113-112) bizonyult jobbnak Andrew Golotánál. (Golota Tyson elleni 2000-es félbeszakadt meccse után közel két évet kihagyott, majd két könnyebb meccs után döntetlent ért el idén áprilisban Chris Byrd ellen.)

Maga a küzdelem nem kápráztatta el a közönséget, mivel nem túl látványos ökölvívást mutatott be a két klasszis. A találkozó így inkább arról marad emlékezetes, hogy a címvédő edzője, Norman Stone az első menet után nekiesett Golota trénerének, majd a nyolcadik felvonás során elküldték a szorítótól, mert folyamatosan kritizálta a mérkőzésvezető tevékenységét.

Ruiz ereje kevés volt Roy Jones ellen

Ruiz két éve a félnehézsúlyból felhízott Roy Jones ellen veszítette el címét, de miután Jones ismét két kategóriával lejjebb folytatta a pályafutását, a súlycsoport gazdátlan címéért Rahmant pontozással verte, és azóta veretlen. (47 meccséből egyszer végzett döntetlenül, ötször pedig kikapott.) A lengyel származású Golota a már említett döntetlenje mellett most veszített ötödször 38 sikere mellett.

A gálán kötelek közé lépett két korábbi világbajnok is: Evander Holyfield kikapott, míg Hasim Rahman nyert. A 42 éves legenda egyhangú pontozással maradt alul Larry Donalddal szemben, így utolsó kilenc találkozójából mindössze kétszer tudott nyerni. Ennek ellenére kijelentette: még mindig nem tervezi visszavonulását, bár egy világbajnoki címmérkőzés lehetősége igen messze került tőle. A pár éve, Dél-Afrikában Lennox Lewist kiütő Rahman könnyedén nyert, a negyedik menetben kiütötte Kali Meehant.

A WBO bajnoka, Lemon Brewster és a WBC legjobbja az ukrán Vitalij Klicsko ezúttal nem lépett kötelek közé, utóbbi december elején öklözik.