Michalczewski esélyesebb, mint Erdei

2005.02.25. 08:15
Az év legnagyobb bokszgálájaként harangozta be a hamburgi Universum a szombat esti világbajnoki döntőket, amelyeken Erdei Zsolt és Dariusz Michalczewski is ringbe lép. A félnehézsúlyú magyar bajnok az argentin Garayjal másodszor találkozik, Michalczewski másfél éves kihagyása és első veresége után látható újra. Az Indexnek Kovács Kokó vázolta fel az esélyeket és megérzéseit.
Az amatőrök között is világbajnoki aranyig jutó Erdei Zsolt tavaly januárban a mexikói Gonzalez ellen szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) profi félnehézsúlyú világbajnoki címét. Azóta kétszer védte meg övét, előbb az argentin Hugo Hernan Garay ellen, élete eddigi legnehezebb meccsén Dortmundban, megosztott pontozással. Szeptemberben Budapesten a spanyol Alejandro Lacatus ellen is végigbokszolta a harminchat percet, de fölénye sokkal egyértelműbb volt.

Jobb formában kell öklöznie

Kovács Kokó István Az német Universum színeiben szereplő Erdei szombaton visszavágási lehetőséget ad az argentinnak. Ezúttal is igen nehéz és küzdelmes összecsapás vár, bár most esélyeit növelheti, hogy mindvégig trénerével, Fritz Sdunekkel készülhetett. (Az előző meccsnél Sdunek Amerikában készítette fel Vlagyimir Klicskót, aki testvérével együtt azóta távozott a hamburgi klub kötelékéből.)

Az első magyar profi bajnok, Kovács Kokó István úgy látja, abból, hogy már egyszer megmérkőzhettek egymással, nem lehet messzemenő következtéseket levonni. Annak sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít, mi maradt meg a májusi meccsből a fejekben. "Azt az összecsapást Zsolt ha szűken is, de megnyerte, és utána Garay sem hitte el azonnal a ringben, hogy ő volt a győztes, csak később kezdték verni segítői és ő is a palávert, hogy bizony kisebb részrehajlás történt. Ha Madár nyugodt lesz és önbizalommal teli, egyszersmind elkönyvelte, hogy önmagának köszönhetően volt jobb, akkor nem lehet baj. Az ugyanakkor nem vitás, hogy kicsivel jobb formában kell öklöznie, mint a májusi meccsen" - magyarázta Kokó.

Kokó avatná ismét bajnokká Erdeit

Kokó szerint Erdei ütőerőben elmarad riválisától, de a sportág minden más elemében felülmúlja a nevével ellentétben magyar ősökkel nem rendelkező Garayt. "Semmi olyan extraképessége nincs, mint Zsoltnak, aki a világ leggyorsabb bunyósa, és védekezése is közel áll a tökéleteshez, és minden ütésfajtát kiválóan ismer" - értékelt.

Hozzátette, ezúttal sem lehet jelen a WBO ellenőreként a találkozón - az argentinok a legutóbb sem engedték meg -, de most is szeretne a ringbe lépni, hogy negyedszer is barátja derekára erősíthesse a világbajnoki övet. "Már meg is beszéltem az ellenőrrel, hogy bemehetek a szorítóba" - közölte.

A holtpont

Nem titkolta ugyanakkor, hogy Garay veszélyes Erdeire, kivált, ha túl gyorsan következik be a meccsen a holtpont Madárnál. "Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a holtpont nem erőnléti okokra vezethető vissza, hanem pszichikaira. Leginkább ugyanis a stressz öli meg a fizikai képességeket. Zsolt olyan erőben van, hogy akár tizenöt vagy húsz menetet is képes lenni végigbunyózni, de ha gyorsan összetörik fejben, akkor már a harmadikban is bekövetkezhet a holtpont. Reméljük nem így lesz, bízom is pontozásos sikerében" - mondta. Erdei januárban az Indexnek bizakodóan azt nyilatkozta, hogy tart Garaytól, de megveri.

A visszatérő nagy bajnok, Dariusz Michalczewski meccsével kapcsolatosan Kokó kifejtette, kérdés, milyen állapotban van másfél éves kihagyása után a Tigris. Úgy véli, nemcsak a térdsérülését kellett feldolgoznia, hanem azt is, hogy életében először maradt alul 2003 októberében - épp Gozalez verte, akitől Erdei hódította el a címet -, ami aligha volt könnyű feladat számára.

Menyit kap Erdei?

A négy nagy szervezet világbajnokai közül ellenfelét, a WBA legjobbját, a francia Tiozzót tartják a leggyengébbek - ez Erdei számára nem kis elismerés -, ebből adódóan Michalczewskit esélyesebbnek tartják. Kokó érzése szerint könnyebb dolga is lesz, mint Erdeinek, és azt sem tartja kizártnak, hogy kiüti a harmincöt éves francia bokszolót.

Kokó a pénzdíjakról szólva rögzítette, egy öklöző szakmai értékét nem a fellépéséért kapott összeg határozza meg. Reálisnak tartja viszont, hogy Michalczewski hárommillió eurót, vagyis hétszázötven millió forintot kapjon, Erdei viszont ennek töredékét. "Sohasem fogják viszont elmondani a valós összeget, mert azt csak pár ember tudhatja" - állította.

Erdei a különböző pletykák szerint tizedrészét kapja a Tigris gázsijának, de ezzel együtt magyar öklöző ennyi pénzért valószínűleg még sohasem mérkőzött. Az RTL Klub mindkét mérkőzést közvetíti.