Balzsay Károly legyőzte a világbajnokot

2009.01.10. 22:01 Módosítva: 2015.05.21. 02:25
A magyar kihívó a 10. menetben kis híján kiütötte Gyenyisz Inkint, a technikás orosz WBO-címvédőt, végül szoros csatában győzött pontozással. Balzsay Károly és Erdei Zsolt személyében jelenleg két profi bokszvilágbajnoka van Magyarországnak.

Balzsay Károly az elején visszafogott bunyóval, az utolsó menetekben azonban a kiütéses győzelemhez is közel állva egyhangú pontozással nyert az orosz Gyenyisz Inkin ellen a WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címmeccsén. Balzsay ezzel a győzelemmel huszadik meccsén huszadik győzelmét aratta. A pontozók 115-113, 116-112, 116-112 arányban a magyar kihívót látta jobbnak.

Balzsay Károly úgy készült az orosz Inkin elleni meccsére a magdeburgi bokszgálán, hogy ez lesz a kevésbé fontos meccs Erdei Zsolt tizenegyedik címvédése előtt. Azonban Erdei ellenfele nem hozta a súlyát, így az a meccs nem lett címmérkőzés.

Az Universum ezek után úgy döntött, hogy a WBO nagyközépsúlyú koronájáért kihívóként ringbe szálló Balzsay Károlyé és a címvédő orosz Gyenyisz Inkiné lesz a főmeccs. A magyar bokszoló eddigi tizenkilenc meccsét megnyerte, tizennégyet KO-val vagy technikai KO-val. A világbajnoki övet tavaly szeptember óta birtokló 31 éves ellenfele mérlege még jobb, hiszen 34 meccsét mind megnyerte.

Az mindenesetre Balzsayt erősíthette, hogy a magdeburgi esemény eddigi két magyar szereplője egyaránt győzött. Bedák technikai KO-val verte a román Balmaut, míg Erdei pontozással az ukrán Barasjant.

Első menet: Balzsay kicsit megilletődötten kezdte élete első meccsét, melyet világbajnoki övért vívott, de a menet második részében mát ő is több értekélhető ütést vitt be.

Második menet: Ebben a menetben is Inkin volt aktívabb, aki több tiszta találatot betudott vinni a főleg védekező magyar kihívója ellen.

Harmadik menet: Balzsay ebben a menetben volt a legaktívabb, itt is inkább a vége felé, amikor több tiszta ütést is betudott vinni a világbajnoknak.

Negyedik menet: Balzsay most volt a leginkább kezdeményező, kapott is egy tarkóütést Inkintől. A menet vége felé heves pofozkodásba kezdtek, melyben talán az orosz tűnt kicsit aktívabbnak.

Ötödik menet: Inkin ebben a menetben nem volt olyan aktív, de még mindig ő volt a kezdeményezőbb. Több ütést kezdeményez, ezúttal több a találata is, hiába adja a nagyobb pofonokat magyar riválisa.

Hatodik menet: A hatodik három perc egyértelműen Balzsayé volt, többször is remekül megsorozta Inkint.

Hetedik menet: A legkiegyensúlyozottabb menet, melyben a magyar bokszoló az utolsó másodpercekben vitte be leglátványosabb találatait.

Nyolcadik menet: Mint a meccs eddigi részében, Inkin több kis pofont osztott ki, míg Balzsay ütései - ha nem is volt annyi, mint ellenfelének -, jóval nagyobbak és látványosabbak voltak.

Kilencedik menet: Kiegyenlített menet, ami az eddigiek tükrében nem a magyar kihívónak kedvez.

Tizedik menet: Balzsay egy jobb felütés-bal egyenes kombinációval úgy megzavarta ellenfelét, hogy az közel állt a kiütéshez. Sajnos ezt a menet végén tette. Ha egy kicsivel előbb kezdi el ezt az agresszív harcát, kiüthette volna a világbajnokot.

Tizenegyedik menet: Balzsay ment előre, Inkin mozgása bizonytalan volt. Amikor pedig már nem tudott mit tenni, a magyarba kapaszkodott. Az orosznak mindenesetre sikerült kivédekeznie, hogy ne érjen véget idő előtt a meccs.

Tizenkettedik menet: A kiütés elmaradt, mert Inkin az utolsó menetben főleg védekezett, és az elfáradt Balzsayban sem volt már annyi, hogy bevigye végzetes ütést.

Balzsay: Volt amikor nem hittem, hogy megcsinálom

„Annyira hulla voltam mindegyik menet végén, nem hittem, hogy a következőt megtudom csinálni. A ritmusváltásokra mentünk és nem gondoltam, hogy ez ilyen nehéz. Volt időszak amikor azt hittem nem is tudom megcsinálni” – mondta Balzsay Károly az RTL Klub műsorában. Mint elmondta a győzelmet a közönségnek, edzőjének Fritz Sduneknek és a szívének köszönheti.

„A jobbegyeneseit rendszeresen lenyeltem, az egyik majdnem lecsavarta a fejem. Édesapám azt mondta a 8. menet lesz a döntő és tényleg abban kapott egy olyan sorozatot, hogy nem értettem hogy maradt állva” – mondta a WBO harmadik magyar világbajnoka.