Erdei Zsolt kipontozta Jurij Barasjant

2009.01.10. 19:38 Módosítva: 2009.01.10. 21:56
A magyar félnehézsúlyú profi bokszvilágbajnok sokkal többet és pontosabban ütött, mint ukrán ellenfele, minden pontozó tiszta különbséggel őt látta jobbnak a magdeburgi gála első nagy meccsén. Erdei ellenfele hibája miatt nem világbajnoki címe megvédéséért, csak hibátlan mérlege megóvásáért lépett ringbe, a küldetést teljesítette.

Erdei Zsolt egyhangú pontozásos győzelmet aratott az ukrán Jurij Barasjan ellen. A bírók 116-112, 117-111 és 116-111 arányban látták jobbnak. A magyar bokszoló 30. mérkőzése után továbbra is veretlen a profik között. A WBO világbajnoka az összecsapás első részében egyöntetűen jobb volt, majd amikor ellenfele minden mindegy alapon támadott, sikeresen lassította őt, közbeszúrásaival és a menetek végén bevitt sorozásaival csak néhány menetet adott riválisának.

A magyar bokszoló úgy készült az ukrán Barasjan elleni meccsre, hogy sikerével tizenegyedszer is megvédi a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki övét. Ezt azonban már a meccs előtt egy nappal megtette, hiszen kihívója nem tudta hozni versenysúlyát, így nem vb-címmeccset vívnak. Erdei számára így csak hibátlan mérlegének megőrzése a cél.

A magyar főszereplőkre épülő magdeburgi bokszgála programja így az utolsó pillanatban megváltozott. Az Universum Promotion idei első eseményének fő meccsét a WBO világbajnoka Erdei vívta volna, de miután ellenfele még a súlyát sem tudta hozni, ezért mérkőzésük nem vb-övért zajlik majd. Éppen ezért az Universum úgy döntött, a WBO nagyközépsúlyú koronájáért harcba szálló Balzsay Károly vívja a főmeccset az orosz Inkinnel.

Az est első magyar szereplője Bedák Pál élete második profi meccsén az első profi találkozóját vívó román Laurent Ucristinel Balmau ellen vívott volna a tervek szerint négymenetes összecsapást. A magyar bokszoló két menet után már hatalmas előnyben volt, és a harmadikban olyan verésben részesítette a románt, hogy a mérkőzésvezető beszüntette az egyoldalú küzdelmet. Bedák ezzel második meccsét is technikai K. O.-val nyerte.

Az Erdei-Barasjan első menete: A nagyobb testű Barasjan nem sokat mozgott, míg Erdei többször körbe táncolta ellenfelét. A magyar bokszoló zártan védekezett, balegyenesei többször tisztán ültek.

Második menet: A menet elején a fordított alapállású kihívónak volt két tiszta ütése, de Erdei így is magabiztosan hozta ezt a három percet is. Elhajlásai jók voltak és ballal ismét többször eltalálta Barasjan fejét.

Harmadik menet: Bár a szakemberek Erdei balegyeneseit az egyik legjobbnak tartják a világon, ebben a menetben inkább a jobbkezét használta, és ezzel alaposan meglepte az ukránt.

Negyedik menet: Erdei ezt a menetet is magabiztosan hozta - többször tisztán megsorozta ellenfelét -, úgy tűnt, mintha Barasjan csak egy, de végzetes ütésre várna. Az ukrán a végén ugyan kétszer is eltalálta, de így is a magyaré volt a menet.

Ötödik menet: A magyar világbajnok a menet elején ismét több tiszta ütést vitt be, többet mozgott, kitáncolta ellenfelét.

Hatodik menet: Az előzőekhez képest kicsit lassabban kezdte Erdei ezt a menetet, így ellenfele többször eltalálta őt, de ezek nem voltak megrendítő erejű ütések. Az utolsó percben aztán a megszokott egyenesek ültek az ukrán fején.

Hetedik menet: Barasjan ugyan többször eltalálta a címvédőt, de sokszor így is az értetlenség látszott az arcán, amikor Erdei gyors ütései - főleg ballal - betaláltak. Az utolsó másodpercek magyar sorozását viszont lábon kibírta.

Nyolcadik menet: Barasjan nagy vehemenciával esett neki a világbajnoknak - egy perc alatt két mélyütése is volt - és a folytatásban is jobb horgaival többször tisztán eltalálta Erdeit. Az utolsó másodpercekben ugyan Erdei megsorozta, de ez a három perc az ukráné volt.

Kilencedik menet: Ismét egy Barasjan mélyütéssel kezdődött a menet, amiért most már megintették őt. Egy összefejelésnél aztán felrepedt Eerdei szeme, ennek ellenére a végén egymás után három jobbegyenese is tisztán ült Barasjan fején.

Tizedik menet: Több közelharc jellemezte ezt a három percet, Erdein látszott, kicsit zavarja őt vérző sebe, ennek ellenére ez a menet is tisztán az övé volt.

Tizenegyedik menet: Barasjan a menet elején aktívabb volt mint eddig bármikor, ezt Erdei többször fogással hárította, majd a menet második ráészében ő is számos tiszta ütést tudott bevinni.

Tizenkettedik menet: Az ukrán kihívón látszott, tisztában van vele, csak úgy nyerhet, ha ebben a menetben kiüti a világbajnokot. Ennek ellenére több Erdei horog ült a fején, és bár Erdein látszott igen elfáradt, megnyerte a meccset és megvédte veretlen mérlegét.

Erdei: Óriási csatát vívtunk

„Barasjan erős gyerek volt, jól bokszolt, úgy érzem, óriási meccset vívtunk. Többször tisztán elétalált, talán ha közelebb mentem volna hozzá, jobban sikerül ezeket kivédenem. Egy-két ütése így is volt, de a válaszokban ő is kapott rendesen. A Sahnoune ellen (2005) óta nem volt ilyen küzdelmes meccsem” – mondta Erdei rögtön a találkozó után az RTL Klub műsorában. A magyar világbajnok úgy érezte, az ötödik-hatodik menetben kicsit kimerült, de ezt az elmúlt hetekben összeszedett megfázásnak tudta be. Ekkor úgy érezte, inkább állva védekezi ki az ukrán rohamait, mert az nem olyan fárasztó, mintha eltáncolna. Erdei az egy nappal korábban történtekkel nem akart foglalkozni, annyit elmondott, úgy érzi, volt valami hátsó szándék abban, hogy riválisa nem tudta hozni versenysúlyát.