Két magyar világbajnok a profi bokszban

2009.01.11. 00:09 Módosítva: 2009.01.11. 00:22
A keményebb és erősebb Balzsay Károly nagyközépsúlyban legyőzte a címvédő Gyenyisz Inkint. A félnehézsúlyú Erdei Zsolt már a mérlegelésnél megvédte övét, de aztán a mérkőzésen is simán nyert az ukrán Jurij Barasjan ellen a szombat esti magdeburgi Universum-gálán.

Balzsay Károly lett a WBO szervezet harmadik magyar világbajnoka. A nagyközépsúlyú bokszoló Kovács Kokó István és Erdei Zsolt után következik a sorban, utóbbival ketten aktuálisan is vb-övet birtokolnak.

Balzsay nyert?

A magyar ökölvívó kihívóként lépett ringbe az orosz Gyenyisz Inkinnel szemben. A fogadóirodák, valamint a szakértők egyaránt a 34 győzelemmel veretlen címvédőt tartották esélyesebbnek. Az orosz ennek megfelelően nagyon összeszedetten és tempósan kezdte a mérkőzést, sokkal többet ütött, többet is talált, irányított. Más kérdés, Balzsay keményebbek és erősebbnek tűnt, ha elérte riválisát, annak súlya volt.

Sokáig úgy tűnt, a magyarnak nem lesz esélye elvenni az övet a címvédőtől, a meccs közepe táján azonban megrázta magát. Különösen a 10. menettől vette át a hatalmat, ennek a felvonásnak a végén kis híján kiütötte Inkint, az oroszt csak a gong mentette meg. Kíívülről úgy tűnt, Balzsay csak kiütéssel hozhatja a csatát, ez azonban nem jött össze. Bár az utolsó kétszer három perc is az övé volt, nem tudta megsemmisíteni ellenfelét.

A pontozók mégis őt hozták ki győztesnek, egyhangúlag, 116-112, 116-112 és 115-113 arányban. A magyar közönség egy része - mármint nem a helyszínen, hanem a fórumokon - érdekes módon máris csalást kiáltott, ami azért különös, mert mindkét versenyző az Universum kötelékébe tartozik, és mindketten veretlenek voltak eddig. Balzsay új rekordja: 20 győzelem, 0 vereség, 0 döntetlen.

Balzsay: Nem gondoltam, hogy ez ilyen nehéz

„Annyira hulla voltam mindegyik menet végén, nem hittem, hogy a következőt meg tudom csinálni. A ritmusváltásokra mentünk, nem gondoltam, hogy ez ilyen nehéz” – mondta Balzsay Károly az RTL Klub műsorában. Kifejtette, a győzelmet a közönségnek, edzőjének, Fritz Sduneknek és a szívének köszönheti. „A jobbegyeneseit rendszeresen benyeltem, az egyik majdnem lecsavarta a fejem. Édesapám azt mondta, a 8. menet lesz a döntő, és tényleg, abban kapott egy olyan sorozatot ellenfelem, hogy nem értettem hogy maradt állva” – magyarázta a WBO harmadik magyar világbajnoka.

A főmecccsből lett előmérkőzésen az immár öt éve világbajnok Erdei Zsolt találkozott a túlsúlyos ukrán Jurij Barasjannal kissé hangulattalan körülmények között. A magyar klasszis összeszedetten bokszolt, egy-két menetben - például a negyedikben és a hetedikben - voltak ugyan nehézségei, de összességében simán kipontozta visszafogottnak és motiválatlannak tűnő ellenfelét. A pontozók 117-111, 116-112 és 116-111 arányban látták jobbnak Erdeit.

Erdei: Ő is kapott rendesen

„Barasjan erős gyerek volt, jól bokszolt, úgy érzem, óriási meccset vívtunk. Többször tisztán elétalált, talán ha közelebb mentem volna hozzá, jobban sikerül ezeket kivédenem. Egy-két ütése így is volt, de a válaszokban ő is kapott rendesen. A Sahnoune ellen (2005) óta nem volt ilyen küzdelmes meccsem” – mondta Erdei rögtön a találkozó után az RTL Klub műsorában. A magyar világbajnok úgy érezte, az ötödik-hatodik menetben kicsit kimerült, de ezt az elmúlt hetekben összeszedett megfázásnak tudta be. Ekkor úgy érezte, inkább állva védekezi ki az ukrán rohamait, mert az nem olyan fárasztó, mintha eltáncolna. Erdei az egy nappal korábban történtekkel nem akart foglalkozni, annyit elmondott, úgy érzi, volt valami hátsó szándék abban, hogy riválisa nem tudta hozni versenysúlyát.

Az RTL Klub televízióban még a mérkőzés előtt megkérdezték Klaus Peter Kohlt, az Universum istálló első emberét, aki nyíltan bírálta Erdei korábbi nyilatkozatait, illetve azt mondta, a magyar világbajnok soha nem állt még olyan közel egy Hugo Hernan Garay elleni harmadik mérkőzéshez, mint most. Mint ismert, az argentin bokszoló korábban kétszer kikapott Erdeitől - a hazai közvélemény mindkétszer vitatta a magyar ökölvívó sikerének jogosságát -, ám időközben a WBA világbajnoka lett, majd pedig az Universumhoz szerződött. Amennyiben tehát összejönne a harmadik csata, az címegyesítésnek számítana. Egy meggyőző sikerrel Erdei Zsolt nagymértékben növelhetné kissé megkopott presztízsét.

A magdeburgi gálán egy harmadik magyar is szorítóba lépett. Bedák Pál élete második profi meccsén az első találkozóját vívó román Laurent Ucristinel Balmau ellen vívott volna négymenetes összecsapást. A magyar bokszoló két feelvonás után hatalmas előnyben volt, a harmadikban előbb padlóra küldte a románt, majd olyan verést osztott ki neki, hogy a mérkőzésvezető beszüntette az egyoldalú küzdelmet. Bedák ezzel második meccsét is technikai K. O.-val nyerte.