Balzsay Károly visszavonul, műsort vezet

2013.02.04. 12:07
A kétszeres profi ökölvívó világbajnok befejezte aktív sportpályafutását, mostantól az edzősködésre koncentrál.

„Az utóbbi időben többször megfordultam a Központi Sportiskola edzőtermeiben. Apunak segítek, Balzsay Károlynak, aki a KSI szakosztályvezetője. Érdekel az edzői szakma. A sportmenedzseri diplomám mellé jelenleg az edzői tanfolyamot végzem – mondta Balzsay, aki ezer szállal kötődik majd a jövőben is a sporthoz.

„Az EchoTV-nél egy szabadidő- és tömegsportról szóló műsort vezetek, és többek között alapító tagja voltam a Sportos Elméknek. A társaságot olyan baráti közösség alkotja, amely fiatal élsportolókat, vagy pályafutásukat nem rég befejező élsportolókat tömörít”.

Balzsay amatőrként háromszor volt korosztályos magyar bajnok, a felnőttek között hétszer nyert bajnoki aranyat. Juniorként is és felnőttként is Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

A profik között – nagyközépsúlyban – birtokolta a Bokszvilágszervezetet (WBO) interkontinentális övét. Két olimpián képviselte Magyarországot, kétszer szerzett profi világbajnoki címet súlycsoportjában.

2009-ben az orosz Gyenyisz Inkint győzte le a WBO világbajnoki címmeccsen, ezt az övet egyszer védte meg, második címvédésén hordágyon fejezte be. Budapesten Stieglitz volt a legyőzője 2009 augusztusában.

Később egy másik szervezetnél, a Bokszvilágszövetségnél (WBA) lett világbajnok. 2011-ben Donyeckben, az ukrán Sztaniszlav Kasztanovot múlta felül, ezt a címét egyszer védte meg 2012 áprilisában. Akkor Sartison ellen nem állt jól, de a tizenkettedik menetben kiütéssel nyert.

Következő címmeccsére viszont rendszeres sérülései miatt nem volt lehetősége, és az Universum csődje miatt a klub sem tudott megfelelő ellenfelet kínálni neki.