Idén legyőzhetetlen maradt a Mt. Everest

2015.10.08. 14:37

Évtizedek óta először 2015 az első olyan év, hogy senki nem jutott fel a Mount Everestre, pedig a kilenc ujját elvesztő Kuriki Nobukazu mindent megpróbált, de utolsó csúcstámadási kísérleténél is a visszafordulás mellett döntött a japán alpinista.

A Mount Everesten idén áprilisban minden idők egyik legnagyobb mászókatasztrófája történt az Everesten. Egy földrengés miatt meginduló lavina 16 nepáli serpát ölt meg. A nepáli kormány a tragédia miatt lefújta a tavaszi mászó szezont.

Kiruki a Mount Everest csúcsa felé

Egy évben általában két olyan időjárási ablak nyílik, amikor egyáltalán lehetséges feljutni a csúcsra. Általában májusban úgy ahogy ideálisak a csúcstámadás körülményei, de szeptember-októberben is van esély a feljutásra. Kuriki is most próbálta meg, ő egyébként az egyetlen, aki mászóengedélyt kapott, de újra és újra visszafordult. Túl hideg volt és túl erősek a szelek ahhoz, hogy sikeres legyen. Kurikinek mindenki szurkolt, Nepálnak is érdeke volt, hogy feljusson. Májusban még súlyosabb földrengés rázta meg az országot, kilencezer ember halt meg, és a turizmus is teljesen leállt. Egy sikeres csúcstámadástól a fellendülését is várták.

Utolsó kísérleténél hétszáz méterre a csúcs alól fordult vissza. „Mindent megpróbáltam, de úgy ítéltem, hogy nem lennék képes élve visszatérni, ha még tovább megyek az erős szélben és a mély hóban."

A japán mászó 2012 után próbálkozott újra az Everesten oxigénpalack nélkül. Három évvel ezelőtt kilenc ujjának felső percét veszítette el fagyási sérülések miatt. Akkor két napot töltött 8230 méteren, mínusz húsz fokban egy hóba vájt gödörben. Kisebb csoda, hogy így is tud mászni.