Ismét buktott egy sportoló meldonium-használattal

2016.04.14. 14:52

Meldonium jelenlétét mutatta ki Anasztaszija Mohnyuk világbajnoki ezüstérmes ukrán ötpróbázó szervezetében a doppingvizsgálat, írja az MTI. Az atléta márciusban, a portlandi fedettpályás világbajnokságon második lett abban a versenyszámban, amelyben Zsivoczky-Farkas Györgyi ötödikként zárt.

Nyilatkozatában Mohnyuk kifejtette, hogy orvosi előírásra, egészségügyi okokból, szívgyógyszerként szedte a meldoniumot, mielőtt az január 1-jén felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. Hozzátette: reméli, hogy "objektív ítélet" születik az ügyében.

A meldonium szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Eddig 172 pozitív doppingtesztet regisztráltak, a megbukott sportolók többsége orosz, többek között a teniszező Marija Sarapova, az úszó Julija Jefimova, a gyorskorcsolyázó Pavel Kulizsnyikov és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Szemjon Jelisztratov.

Nem véletlen azt oroszországi elterjedtség,  az orosz elnök, Vlagyimir Putyin például az éves televíziós fórumán kijelentette, hogy szerinte nem teljesítményfokozó szer, és teljesen biztos benne, hogy a meldonium nem befolyásolja a sportolók teljesítményét, csak arra szolgál, hogy megfelelő állapotban tartsa a szívizmokat, ezért nem tekinthető doppingszernek. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a hatóságok politikai célzattal az oroszok miatt tiltották be a szert, de bírálta a WADA-t, amiért korábban nem végzett kutatásokat arról, mennyi idő alatt ürül ki a meldonium az emberi szervezetből.

A WADA szerdán engedményt tett: azok, akik március 1-je előtt buktak meg meldoniummal és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól.