Egy órát javított a százmérföldes futás világcsúcsán, közben sörözött is

2017.11.17. 14:05

A hétvégén az amerikai Camille Herron szinte felfoghatatlanul sokat, 63 percet javított a százmérföldes futás világrekordján. A 160,9 kilométeres távot 12 óra 42 perc 39 másodperc alatt teljesítette a Tunnel Hill 100-on.

Az ultrafutás sokaknak hobbi, amatőrök versenyeznek, de ugyanakkor egyre inkább teljesítménysporttá is válik, főleg a női mezőnyben javulnak félelmetesen nagy ütemben az idők vagy a megtett távok, ha időre menő versenyekről van szó.

Herron indult már korábban is ultratávokon, idén megnyerte a 89 kilométeres Comrades Marathont is – ő egyébként minden idők leggyorsabb nője, aki szuperhős (ő pókembernek öltözött) jelmezben futott maratont – , de néhány hete még abban sem volt biztos, hogy elindul a Tunnel Hillen, ami végül első befejezett százmérföldes versenye lett.

Camille Herron a 2017-es Comrades Marathon céljában
Camille Herron a 2017-es Comrades Marathon céljában

Nemcsak a női világrekordot döntötte meg, de övé lett minden idők legjobb Egyesült Államokban elért ideje is. Amerikai férfi sem futott még nála gyorsabban száz mérföldet hazai pályán. A férfi világcsúcs még a görög Jánisz Kúroszé 11:46:37-tel.

Induláskor eldöntötte: a maximális pulzusának 75 százaléka lesz az a küszöbérték, amit nem lép át futás közben. Így tudta sokáig tartani az ideális tempót anélkül, hogy fejre állt volna. A 35 éves nő olyan tempóban futott, amit sok hobbifutó még egy kilométeren sem ér el. Átlagban 4 perc 44 másodperces kilométereket futott úgy, hogy olykor muszáj volt megállnia. Például egy sörre.

Herron 80 mérföldig óránként elfogyasztott két sportzselét és itta az előre bekevert sportitalát. Addig azonban elege lett a bevitt cukorból, és sörre váltott. A Runnersworldnek azt mondta, másfél dobozzal megivott, amivel helyre is hozta emésztési zavarait.