-

Az angolok szerint Meier vette el tőlük az elődöntőt

'Te, idióta svájci bankár, kiraboltad Beckhaméket'

2004. 06. 25., 11:36 | Frissítve: 2004. június 25., péntek 15:16

Az angol csapat tagjai és a szigetországi sajtó is egyértelműen Urs Meier játékvezetőt okolja, amiért Anglia elbukott a házigazda portugálok ellen az Európa-bajnokság elődöntőjében. A svájci bíró a 89. percben érvénytelenítette Campbell gólját, ami az angolok szerint teljesen szabályos körülmények között esett. A britek ezek után elnézik Beckhamnek és Vassellnek is a kihagyott büntetőt, bár sokan úgy vélik, ha az első félidőben megsérült Rooney végig a pályán van, máshogyan alakul a meccs vége.

Tekintse meg a meccs képeit
A portugáliai Európa-bajnokság első negyeddöntője rögtön nagy csatát, több fordulatot és drámát hozott. Az angolok Owennek a harmadik percben szerzet góljával a hajráig vezettek, amikor a szigetországban légióskodó Hélder Postiga hét perccel a befejezés előtt egyenlített, majd az utolsó percekre újabb izgalom, Sol Campbell meg nem adott gólja maradt.

Fordulatok, majd Ricardo dönt

A hosszabbítás második félidejében előbb a leköszönő "Aranygeneráció" tagja, Rui Costa talált be, majd Frank Lampard volt már harmadszor eredményes az Eb-n. (2-2) A tizenegyesrúgásokban rögtön az elején hibázott az, akitől nem várta Anglia: David Beckham, majd a hetedik pár döntött csak: a portugál kapus, Ricardo előbb kivédte Vasssel büntetőjét, majd ő értékesítette a következőt: 6-5-tel a házigazdák jutottak az elődöntőbe.

Nem Beckham a bűnbak

"Beckham az öltözőben magát vádolta, de nem miatta estünk ki. Egyszerűen ilyen a futball, ha pedig büntetők vannak, még inkább" - védte meg a Real Madrid klasszisát Sven-Göran Eriksson. "Az igaz, hogy a büntetőnél technikai tudásra van szükség, de szerintem a szerencsének nagyobb szerepe van, olyan, mint a lottó. Biztosan elcsúszott megint, sajnálom, kár érte" - nyilatkozott megértően az angolok svéd kapitánya.

Eriksson a pályát okolja

Eriksson szerint a Fény stadionjának talaja nem volt kifogástalan állapotú: "Korábban már kétszer játszottunk és edzettünk ezen a pályán, és észrevettük, hogy a tizenegyes pont állapota borzalmas. Kértem is az UEFA pályákért felelős delegáltját, hogy hozzák rendbe, majd szerdán újra rákérdeztem a dologra és azt válaszolták, kicserélik ott a gyeptéglát. Úgy tűnik, nem tették meg." A kapitány szerint nagy esély úszott el, a finálé sem volt elérhetetlen most az angolok számára: "Sajnálom a játékosaimat és a szurkolóinkat is, akik ma is jól viselték a kudarcot. Esélyünk lett volna a döntőbe jutni, de ez van, haza kell mennünk Angliába"

Figo imádkozott és tévézett
Luis Figo, az Európa-bajnokságon elődöntőbe jutott házigazda portugál labdarúgó-válogatott csapatkapitánya megsértődött, hogy Luiz Felipe Scolari a 75. percben lecserélte, s az öltözőben televízión nézte végig a büntetőpárbajt. A Real Madrid középpályása a homlokát ráncolva vonult le a pályáról, végül azonban mosolyogva hagyta el a stadiont, nyilatkozni viszont senkinek nem kívánt. "Amikor azt látom, hogy valami nem megy, akkor megpróbálok tenni ellene. Azzal sosem törődtem, mit csinál és hova megy az a játékos, akit a pályáról lehívok, de azt tudom, hogy Figo az öltözőben imádkozva figyelte a végjátékot" - mondta Scolari az esettel kapcsolatban.
Scolari újra legyőzte Angliát

"A győzelem mindig édes, de most mámorosan érzem magam. Istennek adok hálát Ricardo bravúrjaiért. Gratulálok a játékosaimnak, a szurkolóinknak és az összes portugál embernek. Beindultunk, pörgünk, motiváltak vagyunk, a jó útra léptünk" - Luis Felipe Scolari, aki két évvel ezelőtt Brazíliával a vb negyeddöntőjében győzte az angolokat. Akkor a torna végén világbajnok lett.

A kapitánynak még az őt ért kritikákon is volt kedve viccelődni. "Sokan azt gondolják, nem dolgozom és csak sok szerencsém van. Nos 16 szerencsés címet gyűjtöttem be pályafutásom során".

Ronaldo szerint végigmennek a tornán

"Határozottak és magabiztosak voltunk végig és mindenki láthatta, mennyire meg akartuk nyerni ezt a meccset. A játékosaink fenomenálisak voltak, nagyon küzdöttünk és most már reméljük, végig megyünk a tornán. Fantasztikusan érzem magam, jobban alakul minden, mint gondoltam, és nagyon remélem, hogy még sokáig fog tartani" - mondta a portugálok egyik legjobbja, Christiano Ronaldo.

Ünneplés kordonokkal

Honfitársai legalább ennyire örültek: Országszerte több tízezer szurkoló ünnepelte hajnalig az utcán, hogy a házigazda bejutott az elődöntőbe. A rendőrség tájékoztatása szerint a fieszta rendbontás nélkül zajlott, bár a lisszaboni Rossio téren - az angol drukkerek megszokott gyülekezőhelyén - kordonokat kellett felállítani, hogy elválasszák egymástól a két tábort.

"Meier, kiraboltad Angliát"

Az angolok a legtöbbet a 89. perc történéseivel foglalkoznak: Campbell egy kapu előtti kavarodás után a hálóba fejelt - Urs Meier azonban nem adta meg a gólt és szabadrúgás ítélt kifelé.

"Te, svájci bankár, kiraboltad Beckhaméket" - írja a legnagyobb példányszámú brit napilap, a The Sun. De szinte mindenki ezt az ítéletet kifogásolja, és ezt a döntést teszi felelőssé a vereségért, nem Beckham vagy Vassell kihagyott tizenegyesét vagy Rooney sérülését. "A padról úgy tűnt, minden rendben volt, én nem láttam semmi különöset Sol gáljánál" - kommentálta az esetet Sven-Göran Eriksson. "Mindannyiunknak frusztráló, hogy nem történt semmi Sol Campbell góljánál" - tette hozz James.

Szégyen, vicc, botrány

Még a BBC kommentátora, Alan Hansen is szégyennek nevezte Meier döntését, a korábbi csatárklasszis, Ian Wright pedig viccnek mondta, hogy a világ egyik legjobb játékvezetőjének tartott svájci ilyen döntést hozott. "A meccsünkbe került a bíró ténykedése" - mondta.

De a SkySports tudósítása is "botrányosnak" mondta a gól érvénytelenítését.

A mértékadó The Times szintén azt állapította meg elemzésében, hogy a visszajátszások alapján meg kellett volna adni Campbell gólját. A vezető brit napilap szerint a svájci bíró "olyan tülekedés miatt nem ítélte meg a találatot, amilyen a tizenhatoson belül rutinszerűen előfordul". A bírók idegei azonban - ugyanúgy, ahogy az angol válogatotté - kritikus pillanatokban szokták felmondani a szolgálatot - áll a The Times értékelésében.

A The Independent szerint a "semleges Svájcból érkezett bíró minden volt, csak nem semleges", amikor Sol Campbell fejesgólját kellett volna megadnia. A vezető liberális brit napilap szakkommentátora szerint "rettenetes hiba volt" Campbell gólját nem megítélni.

Ájulások a meccs alatt
Az egészségügyi stábnak mintegy 130 szurkolót kellett elsősegélyben részesítenie a drámai csata alatt. A legtöbb esetben ájulás miatt kellett közbelépniük az orvosi csapat tagjainak, de a 65 ezer férőhelyez Luz-stadionban többen is akadtak, akikre pánikroham tört rá a nem mindennapi izgalmak átélése közben.
Bosszút állnának Meieren

Anglia tehát abban egyetért, hogy nem játékosain, hanem Meieren ment el az elődöntő. A The Sun "bosszúra" is bíztatja olvasóit: honlapján közölte a svájci honlapjának címét, és arra buzdít, hogy az ott található vendégkönyvet árasszák el üzenetekkel a brit netezők.

Hat éve Puhl nem adta meg a gólt

Sokan emlékeztetnek a hat évvel ezelőtti világbajnokság negyeddöntőjére, amikor 2-2-es állásnál az argentinok ellen szintén Campbell talált be, és a játékvezető nem adta meg a jogosnak vélt találatot. A meccset Puhl Sándor dirigálta, és mivel a hosszabbításban sem született döntés, következtek a tizenegyesrúgások - Anglia alulmaradt.

Vassell és a tizenhármas szám

A számmisztikára is foghatják az angolok a tragédiát: a sorsdöntő tizenegyest hibázó Vassell a tizenharmadik volt a sorban és június 13-án született_

James Ricardót dicséri

Az angolok kapusa, a David James azt mondta, "kicsinálták" a portugálok azzal, hogy nem tudta kifogni egyetlen büntetőjüket sem. A hálóőr megvédte a tizenegyest hibázó Vassellt: "nem Darius hibája volt, nagyon jól védett Ricardo. MI más tehetett volna? Nem hibázta el a kaput, hanem a portugál mentett nagyon jól. Senki nem hibáztatta őt." James azt mondta, hogy a kapusok szervezetének tagjaként "kicsit mérges" a portugál kolléga miatt. De elismerte, Ricardo nagyot védett, és aztán az egyik, ha nem a legjobb lövést adta le - és lőtte az elődöntőbe a hazaiakat.

A portugál hős szerint semmi különös nincs abban, hogy ő állt oda csapata hetedik 11-esének elvégzéséhez. "A párbaj kezdete előtt megbeszéltük, ha szükség van rá, akkor vállalom a büntetőt" - mondta a hálóőr, aki, miután hárította Darius Vassell lövését, intett a kezdőkörből már a kapu felé sétáló Nuno Valentének, hogy maradjon, mert ő végzi el a következő rúgást.

Scolari sem lát semmi különöset az esetben, amint mondta, Ricardo klubjában, a Sporting Lisboában is végzett már el 11-est, s akkor is betalált. "Láttam az edzéseken, hogy nagyon pontosan tud rúgni, ráadásul védése után hatalmas önbizalommal állhatott oda a büntetőhöz, ezért megadtam neki a lehetőséget, amit könyörtelenül ki is használt" - indokolt.

Owen is a talajra panaszkodik

"Nagyon kiábrándító így veszíteni, de úgy tűnik, mindig ez történik velünk. Keserű vereség volt. Campell fejesgólja előtt nekem kellett volna gólt szereznem, bár szerintem Sol találata is szabályos volt. A pálya talaja homok-alapú, és a büntetőlövésnél a támaszkodó lábra helyezzük a testsúlyunkat, de a talaj nem bírta, ezért csúszott meg Beckham és Rui Costa is" - panaszkodott Owen.

"Büntetőkkel kiesni a legnagyobb pofon, amit egy futballista kaphat. Nagyon keményen dolgoztunk, hogy eljussunk idáig és úgy éreztük, akár meg is nyerhetjük ezt a tornát. Úgy tűnik, szerencsétlenek vagyunk ezekben a helyzetekben, de hát meddig leszünk még szerencsétlenek?" - kesergett Frank Lampard, akinek nagyon jól jött ki a lépés a portugáliai tornán.

Rooney egy hónapra kidőlt

A csata egyik nagy vesztese Wayne Rooney, akinek a 27. percben kellett lebicegnie a pályáról. Az Eb nagy felfedezettjének számító Everton-csatár összeszorított fogakkal próbált még küzdeni, de aztán nem bírta: könnyek között hagyta el a pályát. A röntgenvizsgálaton kiderült, Jorge Andrade belépője törést okozott jobb lábában és legalább egy hónapra harcképtelenné vált. (Ez a sérülés úgy tűnik, visszatérő az angol sztároknál: David Beckhamnek 2002-ben Duser durva szabálytalansága ugyanezt a gondot okozta, akkor a Spice Boy vb-je került veszélybe.)

N;
hirdetés