-

Az angolok pokollá tették Meier bíró életét

A svájci rendőrség védelmet ajánlott

2004. 06. 29., 18:40 | Frissítve: 2004. június 30., szerda 14:17

Pert fontolgat az ellene "rágalomhadjáratot" folytató brit lapok ellen Urs Meier, az angol-portugál Eb-negyeddöntő bírája. A szigetországban Campbell 89. percben esett góljának érvénytelenítése miatt őt okolják a vereség miatt, és ezért tizenhatezer email mellett több fenyegetést kapott, "hőstettével" díszített óriásplakátot függesztettek ki házával szemben, valamint magánéletéről cikkeztek a bulvársajtóban. A svájci rendőrség már védelmet is ajánlott Anglia "közellenségének".

Egész Anglia Urs Meier svájci futballbírót hibáztatta, miután az ország válogatottja tizenegyesekkel kiesett a házigazda portugálok elleni Eb-negyeddöntőben. A szigetországi szurkolók és a sajtó azt nem bocsátotta meg, hogy a meccs 1-1-es állásánál, a 89. percében nem adta meg Sol Campbell gólját, amely a bíró szerint szabálytalan, az angolok szerint tiszta szituációban született. Ezután hosszabbítás jött, ahol ugyancsak egy-egy gól esett, aztán a tizenegyesekkel az angolok estek ki, úgy, hogy David Beckham, a csapatkapitány is büntetőt hibázott.

Bemutatták a szeretőjét is

A legnagyobb példányszámú brit lap, a The Sun másnap ezzel a címmel jelent meg: "Te idióta svájci bankár, megloptad a hős Beckhaméket", majd feltárta, hogy fél éve hogyan hagyta el feleségét egy csinos futballbírónőért a háztartásigép-kisboltot üzemeltető Meier.

Állítólag bocsánatot kért

Urs Meier
A Sun arról is írt, hogy Meier állítólag a lefújás után nem sokkal bocsánatot kért Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitánytól. A svéd szakember csak annyit erősített meg, hogy volt egy magánbeszélgetése a svájcival. Eriksson maga is úgy nyilatkozott a lefújás után, hogy semmi különöset nem látott Campbell gólja előtt, amikor Meier szerint Terry akadályozta Ricardo kapust az ötösön belül.

Angol zászló az ablakba

De a bulvárlap odáig merészkedett, hogy felkutatta a "közellenség" észak-svájci lakóhelyét, és egy, a "hőstettről" készült fotóval ékesített hatalmas angol zászlót feszített ki a háza elé. A bíró az eset óta több mint tizenhatezer ezer e-mailt kapott - köztük jónéhány fenyegető hangvételűt is -, miután a szigetországi újságok közzétették elektronikus levélcímét, az internetes oldala pedig összeomlott a nagy roham hatására.

Átléptek minden határt

"Elviselhetetlen méreteket öltött a felém áradó utálat" - mondta a Le Matin című lausanne-i lapnak Meier. "A lavinát elindító embereknek semmi köze az újságíráshoz, csak felfújják a dolgokat és hazudoznak összevissza. Megpróbálnak tönkretenni. Vannak bizonyos határok, de ezeket már régen túllépték." - mondta felháborodottan a futballbíró, akit "mélységesen megdöbbenti a hadjárat".

Aggódik családjáért

A játékvezető elfogadhatatlannak tartja, hogy némelyek nyomoznak a családtagjai után, vájkálnak a magánéletében, és elárulta: a saját testi épségéért nem aggódik, a szeretteit azonban nagyon félti. Ezzel kapcsolatos az is, hogy a svájci rendőrség védelmet ajánlott Meiernek, a családjának és 15 alkalmazottjának.

Kitart döntése mellett

"Fontolgatom, hogy pert indítok az említett újságok ellen, hiszen besározták a nevemet" - tette hozzá a bíró, aki újfent megvédte múlt csütörtöki döntését és kijelentette: tiszta a lelkiismerete.

N;
hirdetés