-

A bolgárok 'tüntetnek' a fogva tartott honfitársaikért

2004. 06. 09., 17:05 | Frissítve: 2004. június 09., szerda 17:37

Úgy tűnik a a labdarúgó Európa-bajnokság sem lesz mentes a politikától. A bolgárok ugyanis a kontinensvetélkedő ideje alatt - a meccseken kívül a "Szabadságot a Líbiában fogva tartott bolgár orvosoknak!" feliratú pólót fognak viselni, utalva a Líbiában fogva tartott és halálra ítélt honfitársaik sorsára.

A szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt a bolgár válogatott játékosai és a csapathoz tartozó személyzet, többször is a "Szabadságot a Líbiában fogva tartott bolgár orvosoknak!" feliratú pólókban lesznek láthatóak. Természetesen a csapat meccsein (és más hivatalos UEFA rendezvényeken), nem hordhatják ezt.

Plamen Markov a szövetség elnöke úgy nyilatkozott, a szövetség hivatalos szponzora és mezszállítója a Puma nem avatkozik bele az ügybe. A feliratokat a bolgár szövetség "saját kezűleg" teszi a pólókra.

Mint ismert, Líbiában golyó általi halálra ítélték azt a hat bolgár egészségügyi dolgozót és egy palesztin orvost, akiket 426 líbiai gyermek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésével vádolnak. A hét személyt még 1999-ben vették őrizetbe a Bengázi kórházban. A vád szerint a líbiai gyerekeknél fertőzött injekcióval okoztak AIDS-járványt.

N;
hirdetés