-

1968 - Olaszország

2004. 04. 20., 11:48 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:43

Ismét hazai siker, miután az újrajátszott döntőben az olaszok két góllal múlták felül a jugoszlávokat. A bronz a világbajnok angoloké lett, a magyar csapatot a negyeddöntőben a szovjetek verték ki.

Négy évvel később, már harmincegy ország jelezte részvételi szándékát. Ezért az UEFA illetékesei úgy döntöttek, selejtezőcsoportokban döntik el, melyik nyolc együttes vehet részt a negyeddöntőkön. A legjobb nyolc között már oda-visszavágós találkozókon döntötték el, kik vehetnek részt az Olaszországban megrendezésre kerülő kontinensviadalon. A magyar válogatott az NDK-t, Hollandiát és Dániát megelőzve harcolta ki a negyeddöntős részvételt.

Megint a szovjetek

Elődöntők
JugoszláviaAnglia1-0
OlaszországSzovjetunió0-0
3. helyért
AngliaSzovjetunió2-0
Döntő
OlaszországJugoszlávia1-1
Megismételt meccsen
OlaszországJugoszlávia2-0
Ott azonban ismét jöttek a szovjetek és '68 májusában hiába nyertünk itthon 2-0-ra, az egy héttel későbbi visszavágón 3-0-ra kaptak ki Mészölyék, így nem jutottak a négyes döntőbe.

A legjobb négy között a jugoszlávok az angolokkal csaptak össze és hiába tartotta mindenki a világbajnoki címvédő Charltonékat a torna legnagyobb esélyesének, a találkozó vége előtt öt perccel szerzett Dzsajics találattal a jugoszlávok kerültek a döntőbe. A másik ágon jóval nagyobb izgalmak közepette dőlt el a továbbjutás. A rendes játékidő és a hosszabbítás után is 0-0 volt a házigazda olaszok és a szovjetek összecsapása. Miután akkor még nem büntetők döntöttek, így pénzfeldobással dőlt el, hogy az olasz válogatott lesz a jugók ellenfele a fináléban.

Olasz siker az újrajátszott döntőben

A bronzmeccsen aztán a világbajnok angolok két góllal verték a csalódott szovjeteket, akik így az első három Európa-bajnokság után már mindhárom éremmel rendelkeztek. A döntőben az első félidő végén a jugoszlávok kerültek előnybe, melyet csak a második félidő végén tudtak egalizálni a hazaiak. A hosszabbításban nem született már gól, így két nappal később újra játszották a mérkőzést. Ezen az olaszok Riva és Anastasi révén bő félóra alatt kétgólos előnybe kerültek és ezt, meg is tartották a hátralévő időben.

N;
hirdetés