-

1972 - Belgium

2004. 04. 20., 11:49 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:43

A belgiumi tornát az NSZK nyerte, megalapozva a két évvel később világbajnoki címet. A döntőben azt a Szovjetúniót verték Beckenbauerék, amely az elődöntőben a lehető legkisebb különbséggel is, de legyőzte a magyar csapatot. Válogatottunk végül a negyedik helyen végzett.

Az 1972-es viadalra ismét nyolc selejtezőcsoportban zajlottak a küzdelmek, hogy a negyeddöntőkön megint oda-visszavágós alapon döntsék el, ki jut a belgiumi négyes döntőbe. A magyar válogatott Bulgáriát, Franciaországot és Norvégiát megelőzve jutott a nyolc közé.

Románok-igen, szovjetek-megint nem

Elődöntők
SzovjetunióMagyarország1-0
BelgiumNSZK1-2
3. helyért
BelgiumMagyarország2-1
Döntő
NSZKSzovjetunió3-0
A negyeddöntőben Románia következett, és a budapesti 1-1 után Bukarestben 2-2 lett az eredmény, így az akkori szabályoknak megfelelően semleges pályán kellett újra játszani a harmadik találkozót. Belgrádban sokáig 1-1-re állt a találkozó, azonban Szőke a 89. percben betalált, így a mieink mehettek Belgiumba.

Az elődöntőben "természetesen" megint a szovjetek jöttek és ismét ők örülhettek, hiszen a lehető legkisebb különbséggel is, de legyőzték Páncsicsékat. A másik elődöntőben a bombaformában lévő NSZK Gerd Müller duplájával verte a házigazdákat, akik csak a vége előtt nem sokkal tudtak szépíteni.

A bombaformában játszó németek megállíthatatlanok

A bronzmeccsen fél óra elteltével a belgák már két góllal vezettek és a második félidő elején hiába szépített Kű, az egyenlítés már nem sikerült. Így a hazaiaké lett a bronzérem, míg a magyar válogatott az 1964-es bronzérem után ezúttal "csak" a negyedik helyen végzett.

A döntőben aztán a németek szinte lelépték a szovjeteket. Gerd Müller ismét két gólt szerzett, mellette Wimmer volt még eredményes, így alig egyórányi játék után már 3-0 volt az eredmény. Ez a későbbiekben már nem is változott, így az NSZK először lett az Európa-bajnok.

N;
hirdetés