-

1976 - Jugoszlávia

2004. 04. 20., 11:51 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:44

A magyar csapat Wales ellenében már a negyeddöntőben búcsúzott, így csak nézhette, amint a szomszédos Csehszlovákia megnyeri az Európa-bajnokságot. Panenka tizenegyese azóta is legenda.

A már megszokott nyolc selejtezőcsoport, a negyeddöntőtől egyenes kiesés, így a döntőbe ismét négy csapat került. A magyar válogatott hiába előzte meg Ausztriát és Luxemburgot, Wales ellenében kétszer is kikapott, így csak második lett csoportjában, azaz nem jutott a negyeddöntőbe.

Wales aztán nem is alkotott maradandót, a negyeddöntők során a Jugoszlávok ellen, hiszen a zágrábi 2-0 után hazai környezetben elért 1-1 csak a tisztes búcsúhoz volt elég. A jugókon kívül a négyes döntő résztvevője lett Csehszlovákia (a szovjetek ellenében 4-2-es összesítéssel), valamint az 1974-es vb-döntő két résztvevője, az NSZK (Spanyolország ellen 3-1) és Hollandia. Cruyffék továbbjutása volt a legkönnyebb, hiszen a hazai 5-0 után idegenben is nyerni tudtak 2-1-re.

Elmaradt a vb-döntő visszavágója

Elődöntők
CsehszlovákiaHollandia3-1
JugoszláviaNSZK2-4
3. helyért
HollandiaJugoszlávia3-2
Döntő
NSZKCsehszlovákia2-2
A világbajnoki döntő azonban nem ismétlődhetett meg, mert a csehek 1-1-es rendes játékidőt követően a hosszabbítás utolsó perceiben újabb két gólt szerezve kiverték a hollandokat. A másik elődöntőben a hazaiak ötvenezer őrjöngő szurkolójuk előtt, félóra játék után már két góllal vezettek. A németek azonban a második játékrész közepén szépítettek, majd a vége előtt tíz perccel, a frissen beállt Dieter Müller első labdaérintéséből egyenlítettek.

A hosszabbítás utolsó öt percében az addig jobbára mellőzött Müller még kétszer villant, ezzel a bronzmeccsre ítélve a házigazdát és a döntőbe lőve az NSZK-t. A bronzéremért vívott találkozón a hollandoknál nem játszott Neeskens és Cruyff, de így is hamar kétgólos előnyre tettek szert. A hazaiak azonban a második félidőben egyenlítettek, így jöhetett a hosszabbítás. Ebben a hollandok szereztek egy újabb gólt, így a világbajnoki ezüst után az Európa-bajnoki bronz is az övék lett.

Panenka legendás tizenegyese

A döntőben a bronzmeccshez hasonlóan hiába szerzett huszonöt perc alatt kétgólos előnyt Csehszlovákia, a németek gyorsan szépítettek, majd a lefújás előtti percben egyenlítettek. A hosszabbításban már nem született több gól, így a legújabb szabályoknak megfelelően tizenegyesekkel döntötték el az Európa-bajnoki cím sorsát.

Az első három párban mindenki belőtte, a negyedik párban azonban Uli Hoeness fölé rúgta a labdát. Következett Panenka, aki úgy állhatott a labda mögé, hogy ha belövi, Csehszlovákia Európa-bajnok. A jobb oldali középpályás nagy lendülettel futott a labdának, majd lágyan alápörgetett, amely így az elvetődő Maier felett pörgött a hálóba. Az Eb-címet eldöntő gól, azóta is legendának számít.

N;
hirdetés