-

1980 - Olaszország

2004. 04. 20., 11:53 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:45

A magyar válogatott a selejtezőket sem élte túl, így ismét csak szemlélő volt. A németek magabiztosan, míg a belgák a szerencséjüknek és a körbeverésnek köszönhetően jutottak a döntőbe. Itt aztán már döntött a nagyobb rutin, így az NSZK másodszer lett Európa-bajnok.

Az első Európa-bajnokság, melyen a selejtezők után nyolc csapat szerepelt, és a rendező Olaszország, selejtező nélkül automatikusan részt vevője volt. A magyar válogatott (akárcsak a '78-as vb-selejtezők során) a görögökkel és a Szovjetunióval került egy csoportba, de most ráadásként megkaptuk a finneket is. Válogatottunk sorsa már a selejtezők kezdetén eldőlt, hiszen Helsinkiben és Szalonikiben is vereséget szenvedtek Váradyék. Ezek után hiába verték meg a szovjeteket (majd Moszkvában egy bravúrnak számító döntetlen) a görögök mögött csak a második helyet szerezte meg a csapat.

Először nyolc csapat a döntőben

A nyolcas döntőben két négyes csoportra osztották a résztvevőket. Az A-csoportba került az előző kontinensviadal három dobogósa (Csehszlovákia, NSZK és Hollandia), valamint a magyar csoportból továbblépő görögök. A másik ágon, az angol, belga, olasz, spanyol négyes harcolt a döntőt jelentő első és a bronzmeccset jelentő második helyért.

Német bosszú, belga meglepetés

A csoport
CsehszlovákiaNSZK0-1
HollandiaGörögország1-0
NSZKHollandia3-2
GörögországCsehszlovákia1-3
HollandiaCsehszlovákia1-1
GörögországNSZK0-0
1. NSZK 5 pont (4-2)
2. Csehszlovákia 3 pont (3-4)
3. Hollandia 3 pont (4-4)
4. Görögország 1 pont (1-4)
B csoport
BelgiumAnglia1-1
OlaszországSpanyolország0-0
BelgiumSpanyolország2-1
OlaszországAnglia1-0
SpanyolországAnglia1-2
OlaszországBelgium0-0
1. Belgium 4 pont (3-2)
2. Olaszország 4 pont (1-0)
3. Anglia 3 pont (3-3)
4. Spanyolország 1 pont (2-4)
3. helyért
OlaszországCsehszlovákia8-9
Döntő
NSZKBelgium2-1
A németek rögtön a csoporttalálkozók elején visszavágtak a cseheknek a négy évvel korábban elszenvedett vereségért, majd a hollandokat is megverték, így a görögök ellen egy békés iksz is elég volt a csoportgyőzelemhez. A cseh és a holland válogatott, így csak a második helyért küzdhetett, és miután egymással döntetleneztek, Panenkáék javára döntött, hogy ők két góllal verték a görögöket, míg Krolék csak eggyel.

A másik négyesben meglepetésre a belgák végeztek az élen, miután az olaszokkal és az angolokkal döntetleneztek, a spanyolokat pedig megverték. A házigazdák meglepetésre csak a második helyet szerezték meg, mivel csak a spanyolokat tudták megverni, másik két riválisukkal ikszeltek.

Hrubesch duplája döntött

A harmadik helyért vívott találkozón a csehszlovákok kerültek előnybe, az olaszok azonban egyenlíteni tudtak. A hátralévő időben és a hosszabbításban már nem született több gól, így a tizenegyesek döntöttek a bronzérem sorsáról. Az első nyolc-nyolc vállalkozó belőtte, majd Colllovati rontott. Baros nem hibázott, így a négy évvel korábbi aranyérem után ezúttal bronzot nyertek büntetőkkel a csehszlovákok.

A döntőben az NSZK már a tizedik percben előnybe került Hrubesch góljával, melyet a belgák a második félidő közepén egalizáltak Vandereycken tizenegyesből szerzett találatával. Amikor már mindenki a hosszabbításra készült, két perccel a vége előtt azonban Hrubesch ismét villant, így nyolc év elteltével ismét az NSZK-ba került az Európa-bajnoki trófea.

N;
hirdetés