-

1984 - Franciaország

2004. 04. 20., 11:55 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:46

A franciák a hazai környezetben rendezett viadalon nagyszerű játékkal diadalmaskodtak. A Platini vezette gallok mellett a dánok és a portugálok látványos játékától volt hangos a kontinens.

A magyar válogatott selejtezőbeli eredményeire nincs sok értelme szót vesztegetni, hiszen szégyenszemre Dánia, Anglia és Görögország mögött csak a negyedik helyet sikerült "megszerezni", mindössze Luxemburgot megelőzve. A mieink csak azzal "vigasztalódhattak", hogy rajtunk kívül hiányzott Anglia, a világbajnok Olaszország, Hollandia és a Szovjetunió is. A lebonyolítási rend két négyes csoportra osztotta a résztvevőket, és a csoportelsők a másik csoport másodikjával játszották az elődöntőt. Azonban nem játszottak már a bronzéremért, a két elődöntő vesztese egyaránt megkapta azt.

Francia diadalmenet

A csoport
FranciaországDánia1-0
BelgiumJugoszlávia2-0
FranciaországBelgium5-0
DániaJugoszlávia5-0
FranciaországJugoszlávia3-2
DániaBelgium3-2
1. Franciaország 6 pont (9-2)
2. Dánia 4 pont (8-3)
3. Belgium 2 pont (4-8)
4. Jugoszlávia 0 pont (2-10)
B csoport
NSZKPortugália0-0
RomániaSpanyolország1-1
NSZKRománia2-1
PortugáliaSpanyolország1-1
SpanyolországNSZK1-0
PortugáliaRománia1-0
1. Spanyolország 4 pont (3-2)
2. Portugália 4 pont (2-1)
3. NSZK 3 pont (2-2)
4. Románia 1 pont (2-4)
Elődöntők
FranciaországPortugália3-2
DániaSpanyolország1-1
Döntő
FranciaországSpanyolország2-0
A nyolcas döntő a házigazda franciák (közülük is leginkább Michel Platini) diadalmenetét hozta. Csoportjukban a dánokat (nehezen), a belgákat (parádézva) és a jugoszlávokat (remek meccsen) is legyőzték, a francia karmester pedig két meccsen is mesterhármast szerzett. Mögöttük az első világversenyükön résztvevő dánok végeztek, akik mindkét ellenfelüket megverték.

A másik csoport már jóval több izgalmat tartogatott. A hat meccs felén döntetlen született, míg a másik három összecsapáson szépen körbeverték egymást a csapatok. A csoportgyőzelmet végül az NSZK-t legyőző (emellett két döntetlent felmutató) spanyolok szerezték meg, a románokat megverő (és szintén két ikszet játszó) portugálok elől. A címvédő és világbajnoki másodikként az Eb-re érkező németek így csak a harmadik helyet szerezték meg.

Parádés elődöntők, zseniális franciák

A francia-portugál elődöntőben, a rendes játékidőben és a hosszabbításban is vezettek a luzitánok, de a hazaiak mindkétszer egyenlíteni tudtak, hogy a 119. percben Platitni - ki más - góljával kiharcolták a döntőbe jutást. A másik ágon a dánok már a 7. percben vezetést szereztek, de a spanyolok a második félidő közepén egyenlítettek. A hátralévő időben és a hosszabbításban nem esett több gól, így tizenegyesekkel kellett eldönteni ki lesz a franciák ellenfele. Az első nyolc kísérlet egyaránt góllal végződött, majd a dánok talán legjobb játékosa Elkjaer-Larsen hibázott, Sarabia így a döntőbe lőtte Spanyolországot.

A döntőben hiába védekezett remekül a spanyol gárda, az 57. percben Platini szabadrúgása becsúszott a spanyol kapus Arconada hasa alatt, megnyugtatva ezzel a házigazdát. A folytatásban aztán kitámadott a spanyol együttes, de nem sikerült egyenlítenie. A lefújás előtti pillanatokban még Bellone is betalált, így a franciák teljesen megérdemelten lettek Európa-bajnokok.

N;
hirdetés