-

1988 - NSZK

2004. 04. 20., 11:57 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:46

A címvédő franciák ki se jutottak, az angolok és a dánok leszerepeltek. A győzelmet a "magyar selejtező-csoportból" továbbjutó hollandok szerezték meg, akik az elődöntőben a házigazda németeket, a döntőben pedig azokat szovjeteket verték, akik a csoportmeccsek során legyőzték őket.

A magyar válogatott a selejtezők során ismét csak a "futottak még" mezőnyét gyarapította. A hollandok és a görögök is megelőzték Détáriékat, akik a lengyelek és Ciprus előtt lettek harmadikok. Minket nem is nagyon hiányolt a futballvilág, sokkal nagyobb feltűnést keltett, a címvédő franciák bukása (mindössze harmadik hely a csoportban a Szovjetunió és az NDK mögött). A torna lebonyolítási rendje, megegyezett a négy évvel korábbival.

Nagyot bukó dánok és angolok

A csoport
NSZKOlaszország1-1
DániaSpanyolország2-3
NSZKDánia2-0
OlaszországSpanyolország1-0
NSZKSpanyolország2-0
OlaszországDánia2-0
1. NSZK 5 pont (5-1)
2. Olaszország 5 pont (4-1)
3. Spanyolország 2 pont (3-5)
4. Dánia 0 pont (2-7)
B csoport
AngliaÍrország0-1
HollandiaSzovjetunió0-1
ÍrországSzovjetunió1-1
AngliaHollandia1-3
AngliaSzovjetunió1-3
ÍrországHollandia0-1
1. Szovjetunió 5 pont (5-1)
2. Hollandia 4 pont (4-2)
3. Írország 3 pont (2-2)
4. Anglia 0 pont (2-7)
Elődöntők
NSZKHollandia1-2
SzovjetunióOlaszország2-0
Döntő
HollandiaSzovjetunió2-0
Az NSZK-ban rendezett tornán az egyes számú csoportban a németek lettek az első, de csak annak köszönhetően, hogy ők két góllal verték a spanyolokat, míg a csoportmásodik olaszok csak egy találattal bizonyultak jobbnak náluk. Az előző Eb meglepetéscsapata, a dán, nulla ponttal esett ki.

Ugyanez a "csúfos vég" várt a vb-negyedikként érkezett angolokra is, akik a hollandoktól, a szovjetektől és az írektől is kikaptak. A csoport élén végül a szovjetek végeztek, akik még a hollandokat is legyőzték, míg az írekkel döntetlent játszottak. A második helyre a hollandok értek oda, akik egy-egy győzelem és vereség mellett, a sorsdöntő meccsen az utolsó percekben szerzett góllal múlták felül az íreket.

Megismétlődő csoportmeccs-fordított szereposztás

Az első elődöntőben a "két ősi ellenség" a házigazda és Hollandia találkozott. A második félidő elején a németek szereztek vezetést büntetőből, melyet a félidő közepén szintén tizenegyesből egalizáltak Koemanék. A lefújás előtt két perccel, a torna gólkirályi címét is megszerző van Basten eldöntötte a találkozót, a döntőbe lőve Hollandiát.

A másik ágon a Szovjetunió az első félidőben többnyire a védekezéssel törődött. A második játékrész közepén aztán két perc alatt szereztek két gólt, az olaszok pedig már nem tudtak megújulni. Így két olyan csapat játszotta a döntőt, mely a csoporttalálkozók folyamán már találkozott egymással. Azonban amíg a csoportban a szovjetek győztek, addig a döntőben a két extra-klasszis Gullit és van Basten góljával - káprázatos játék mellett - a hollandok diadalmaskodtak.

N;
hirdetés