-

1992 - Svédország

2004. 04. 20., 11:59 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:47

Dánia, a kizárt Jugoszlávia helyett "beugróként" vett részt a svédországi tornán és ha már ott volt, komolyabb felkészülés nélkül Európa-bajnok lett. Magyarország selejtezőcsoportjában a már-már megszokottá váló negyedik helyen végzett, a FÁK, Olaszország és Norvégia mögött, mindössze Ciprust megelőzve.

Magyarország selejtezőcsoportjában a már-már megszokottá váló negyedik helyen végzett, a FÁK, Olaszország és Norvégia mögött, mindössze Ciprust megelőzve. A Svédországban megrendezett nyolcas döntőről a "nagyok" közül hiányzott Spanyolország és Olaszország. Úgy tűnt a Jugoszlávok mögött végzett dánok sem lesznek jelen, azonban a délszláv háború miatt a jugókat kizárták, így Laudrupék szinte felkészülés nélkül érkeztek.

Skandináv fölény

A csoport
SvédországFranciaország1-1
DániaAnglia0-0
FranciaországAnglia0-0
SvédországDánia1-0
SvédországAnglia2-1
FranciaországDánia1-2
1. Svédország 5 pont (4-2)
2. Dánia 3 pont (2-2)
3. Franciaország 2 pont (2-3)
4. Anglia 2 pont (1-2)
B csoport
HollandiaSkócia1-0
SzovjetunióNémetország1-1
SkóciaNémetország0-2
HollandiaSzovjetunió0-0
HollandiaNémetország3-1
SkóciaSzovjetunió3-0
1. Hollandia 5 pont (4-1)
2. Németország 3 pont (4-4)
3. Skócia 2 pont (3-3)
4. Szovjetunió 2 pont (1-4)
Elődöntők
SvédországNémetország2-3
DániaHollandia5-4
Döntő
NémetországDánia0-2
Az A-csoportban a rendező svédek végeztek az élen, a beugró dánok előtt. Meglepetésre az angolok és a Platinit a kispadon tudó franciák győzelem nélkül estek ki. Egymással és az előzőleg gyengébbnek ítélt riválisok egyikével ikszeltek, az angolokat azonban a svédek, a franciákat a dánok ütötték el a továbblépéstől. A skandináv "rangadón" a házigazdák nyertek.

A másik csoport élén végzett hollandok nehezen verték a skótokat, ikszeltek a FÁK-al, majd könnyed, látványos játékkal győztek a mumus németek ellen. Mögöttük a német csapat végzett, mely mindössze egyszer nyert, a skótok ellen, akik így hiába lépték le a csoport utolsó helyén végzett egykori szovjeteket, csak harmadikok lettek.

Megállíthatatlanok a beugró dánok

A svéd-német elődöntőben hiába próbált meg mindent a hazai együttes, a németek a második félidő közepére, kétgólos előnyre tettek szert, és hiába szépítettek Brolinék, Riedle újabb góljával Németország jutott a döntőbe. A másik ágon a dánok kétszer is vezettek, de a hollandok mindkétszer egyenlíteni tudtak (másodszor Rijkaard a 86. percben).

A hosszabbítás nem hozott több gólt, a tizenegyeseket pedig mindenki értékesítette, kivéve a mezőny legkiemelkedőbb alakját van Bastent, kinek hibája folytán a beugró dánok kerültek a döntőbe.

Az utolsó meccsen a dánok ritkán látható felszabadult játékot mutattak be, ami az előzmények ismeretében nem volt meglepő, hiszen a kontinensviadala előtt pár héttel még a tengerparton nyaraltak, most pedig döntőt játszottak. Döntőt, melyet végül Jensen és Vilfort góljával megnyertek.

N;
hirdetés