-

1996 - Anglia

2004. 04. 20., 12:01 | Frissítve: 2004. május 14., péntek 13:48

Az első Európa-bajnokság, melyen tizenhat csapat vett részt ("természetesen" a magyar nem), látványos, izgalmas meccsek, de mint minden ilyen tornán, végül a németek örülhettek. Az elődöntőben a házigazda angolokat büntetőkkel, a döntőben a cseheket aranygóllal múlták felül.

A selejtezőcsoportban elért megszokott negyedik hely után érdeklődve figyelhettük az Angliában rendezett tornát, melyen először szerepelt tizenhat együttes. A négy négyes csoportból a két első ment tovább, hogy a folytatásban egyenes kieséses rendszerben döntsenek az Európa-bajnoki cím sorsáról.

Meggyőző angolok és spanyolok

A csoport
AngliaSvájc1-1
HollandiaSkócia0-0
SvájcHollandia0-2
AngliaSkócia2-0
SkóciaSvájc1-0
AngliaHollandia4-0
1. Anglia 7 pont (7-1)
2. Hollandia 4 pont (3-4)
3. Skócia 4 pont (1-2)
4. Svájc 1 pont (1-4)
B csoport
SpanyolországBulgária1-1
RomániaFranciaország0-1
BulgáriaRománia1-0
FranciaországSpanyolország1-1
FranciaországBulgária3-1
RomániaSpanyolország1-2
1. Franciaország 7 pont (5-1)
2. Spanyolország 5 pont (4-3)
3. Bulgária 4 pont (3-5)
4. Románia 0 pont (1-4)
C csoport
NémetországCsehország2-0
OlaszországOroszország2-1
CsehországOlaszország2-1
OroszországNémetország0-3
OroszországCsehország3-3
OlaszországNémetország0-0
1. Németország 7 pont (5-0)
2. Csehország 4 pont (5-6)
3. Olaszország 4 pont (3-3)
4. Oroszország 1 pont (4-8)
D csoport
DániaPortugália1-1
TörökországHorvátország0-1
PortugáliaTörökország1-0
HorvátországDánia3-0
HorvátországPortugália0-3
TörökországDánia0-3
1. Portugália 7 pont (5-1)
2. Horvátország 5 pont (4-3)
3. Dánia 4 pont (4-4)
4. Törökország 0 pont (0-5)
Negyeddöntő
AngliaSpanyolország4-2
FranciaországHollandia5-4
NémetországHorvátország2-1
CsehországPortugália1-0
Elődöntők
FranciaországCsehország5-6
AngliaNémetország1-1
Döntő
NémetországCsehország2-1
Az A-csoportban az angolok könnyedén szerezték meg az első helyet, míg a második hollandok csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően előzték meg a skótokat. (a magyar-csoportból bekerült Svájc egy rúgott góllal és egy ponttal esett ki.)

A B-csoportot a franciák könnyedén nyerték, míg a második helyen végzett spanyoloknak csak a románokat kellett legyőzni, a másik két riválisukkal elért két döntetlen elég volt a továbblépéshez. A bulgárok ötven százalékos teljesítménnyel, a románok pedig pont nélkül estek ki.

A "magyar-verő" törökök leégtek

A C-csoport volt a legkiegyensúlyozottabb, hiszen a németek csoportgyőzelme mellett, a körbeverésnek köszönhetően a csehek és az olaszok is azonos ponttal végeztek, de az egymás elleni eredményük alapján a csehek mentek tovább. A negyedik helyezett oroszok, egy másik csoportban valószínűleg a továbbjutásért is versenyben lettek volna.

A D-jelű négyesben a "magyar ágról" bejutó törökök rúgott gól és pont nélkül estek ki. A csoportgyőztes portugálok Süküréken kívül a horvátokat is legyőzték, így a dánok ellen elég volt egy "békés" döntetlen is számukra. A két Laudruppal felálló dánoknak ez azonban kevés volt, miután kikaptak a horvátoktól, így Sukerék szerezték meg a második helyet.

A negyeddöntők során két esetben is csak a hosszabbítás utáni büntetőpárbaj döntött, a házigazda angolok a spanyolokat, míg a franciák a hollandokat verték ki büntetőkkel. A németek Klinsmann és Sammer góljával ejtették ki a több, mint félórát emberhátrányban játszó horvátokat, akik Suker révén csak szépíteni tudtak. A csehek pedig Poborsky emlékezetes emelés-góljával verték ki az addig remeklő portugálokat.

Büntetőpárbaj az elődöntőkben

Az elődöntők a megszokott "koreográfia" szerint büntetőkkel értek véget. A cseh-francia meccs egy kifejezetten gyenge színvonalú összecsapás volt, mely a százhúsz perc után is gól nélküli döntetlennel ért véget. A büntetőpárbajban az első öt-öt kísérlet góllal végződött, majd Pedros hibázott, a veterán Kadlec pedig a döntőbe lőtte a cseheket.

Az angol-német párharc az elmúlt évtized egyik legjobb meccsét hozta - Puhl Sándor játékvezetése mellett. A hazaiak hiába szereztek már a 3. percben vezetést a későbbi gólkirály Shearer révén, a németek negyedórán belül egyenlítettek. A hátralévő időben számtalan helyzet adódott mindkét kapu előtt, több gól azonban nem született.

A hosszabbításban aztán mindkét együttes a támadásra helyezte a hangsúlyt, percenként alakultak ki helyzetek, gól azonban már nem esett. Az első tíz büntetőt értékesítették, majd az angolok egyik legjobbja Southgate rontott, a túloldalon Möller belőtte, így megismétlődhetett a húsz évvel korábbi döntő.

Német revans hetvenhatért

A döntőben szűk egyórányi játék után a csehek kerültek előnybe, negyedórával később a frissen beállt Bierhoff révén egyenlítettek a németek. Következett a hosszabbítás, melynek során az akkor bevezetett aranygóllal - melyet szintén Bierhoff szerzett - a németek harmadszor hódították el az Európa-bajnoki címet.

N;
hirdetés