-

2000 - Hollandia és Belgium

2004. 04. 20., 12:04 | Frissítve: 2004. június 13., vasárnap 14:39

A holland-belga közös rendezésű kontinensviadalon több ragyogó meccs után, a döntőben a ragyogóan védekező olaszok és a franciák csaptak össze. Zidane-ék aranygóllal nyertek, így történelmet írtak, hiszen ők lettek az első válogatott, mely, világbajnokként szerezte meg az Európa-bajnoki címet.

Hiába sikerült már két válogatottat (Azerbajdzsán, Liectenstein) is megelőznünk a selejtezőcsoportunkban, így is a megszokottá vált negyedik helyen végeztünk a román, portugál, szlovák hármas mögött. A csoportgyőztesek és a legjobb második egyenes úton, a többi második helyezett, pótselejtezőt játszva döntötte el, ki lesz részese a holland-belga közös rendezésű kontinensbajnokságnak. Ez volt az első olyan futballrendezvény, melyet megosztva ítéltek oda az UEFA illetékesei. A lebonyolítás megegyezett a négy évvel korábbival.

Dél-Európai uralom

A csoport
NémetországRománia1-1
PortugáliaAnglia3-2
RomániaPortugália0-1
AngliaNémetország1-0
AngliaRománia2-3
PortugáliaNémetország3-0
1. Portugália 9 pont (7-2)
2. Románia 4 pont (4-4)
3. Anglia 3 pont (5-6)
4. Németország 1 pont (1-5)
B csoport
BelgiumSvédország2-1
TörökországOlaszország1-2
BelgiumOlaszország0-2
SvédországTörökország0-0
BelgiumTörökország0-2
1. Olaszország 9 pont (6-2)
2. Törökország 4 pont (3-2)
3. Belgium 3 pont (2-5)
4. Svédország 1 pont (2-4)
C csoport
SpanyolországNorvégia0-1
JugoszláviaSzlovénia3-3
Szlovénia Spanyolország1-2
NorvégiaJugoszlávia0-1
Jugoszlávia Spanyolország3-4
Szlovénia Norvégia0-0
1. Spanyolo. 6 pont (6-5)
2. Jugoszlávia 4 pont (7-7)
3. Norvégia 4 pont (1-1)
4. Szlovénia 2 pont (4-5)
D csoport
FranciaországDánia3-0
HollandiaCsehország1-0
FranciaországCsehország2-1
HollandiaDánia3-0
DániaCsehország0-2
HollandiaFranciaország3-2
1. Hollandia 9 pont (7-2)
2. Franciaország 6 pont (6-3)
3. Csehország 3 pont (3-3)
4. Dánia 0 pont (0-8)
Negyeddöntők
TörökországPortugália0-2
OlaszországRománia2-0
HollandiaJugoszlávia6-1
SpanyolországFranciaország1-2
Elődöntők
FranciaországPortugália2-1
HollandiaOlaszország1-3
Döntő
FranciaországOlaszország2-1
Az A-csoportban a portugálok mindhárom ellenfelüket legyőzve lettek elsők. Különösen az angolok elleni siker volt emlékezetes, hiszen Owenék bő negyedóra után már két góllal vezettek, innen fordítottak Figoék. Meglepetésre a második helyre a románok értek be, akik a németek ellen elért döntetlen után, a továbbjutás szempontjából létfontosságú találkozón legyőzték az angolokat. Így Keegan együttese hiába győzte le az egy ponttal kiesett németeket, ők is búcsúzni kényszerültek.

A B-jelű kvartettben az olaszok három győzelemmel könnyedén végeztek az élen, míg mögöttük meglepetésre a törökök jutottak tovább, megelőzve a gyengén teljesítő házigazda belgákat. Meglepetésre a selejtezőcsoportját toronymagasan nyerő svédek egy törökök elleni döntetlennel búcsúztak.

Gólgazdag csoportok

A C-csoportban több remek találkozót is rendeztek, de ezek közül is kiemelkedik a szlovén-jugoszláv, melyen a szlovének már 3-0-ra vezettek, a jugók azonban emberhátrányban a második félidő közepén hat perc alatt egyenlítettek. Ennél is fordulatosabban alakult a spanyol-jugó meccs, melyet a hispánok a 90. percben szerzett két góljukkal tudtak csak megnyerni. Ezzel a győzelemmel végül csoportelsők is lettek, a jugoszlávok pedig a sok rúgott góljuknak köszönhetően jobb gólkülönbségükkel előzték meg a norvégokat. A szlovének két döntetlennel mutatkoztak be első világversenyükön.

A sorsolásnál a D-csoportot vélték a legnehezebbnek, amely aztán a legsimább lett. A bombaformában játszó hollandok mindegyik riválisukat legyőzték - igaz a csehek elleni sikerhez kellett a játékvezető jóindulata is - míg a franciák két riválisuknál bizonyultak jobbnak. Így a cseh-dán összecsapás csak a semmire sem jó harmadik hely eldöntésére volt jó. Kluivert rekord a negyeddöntőben

A legjobb nyolc között a portugálok a törököket, az olaszok a románokat intézték el simán két góllal. A francia-spanyol meccs a gallok egygólos sikerét hozta, igaz ehhez kellett Raul, aki a 90. percben büntetőt hibázzon. A holland-jugoszláv összecsapás Kluivert megdicsőülését hozta, hiszen ő lett az EB-k történetében az első játékos, aki egy mérkőzésen négyszer volt eredményes. Rajta kívül még Overmars is betalált kétszer, így Milosevics 91. percben elért találata csak a 6-1-es végeredmény beállítására volt jó.

Hosszabbítások, tizenegyesek

A két elődöntő azonban az addigi izgalmakat is tovább fokozta. A francia-portugál meccset káprázatos megoldások, nagy küzdelem jellemezte, egészen a 115. percig. Az első félidő közepén az EB egyik legnagyobb felfedezettje Nuno Gomes volt eredményes, majd a második játékrész elején Henry egalizálta az eredményt. Több gól már nem született sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbítás utolsó percéig. Ekkor egy gall próbálkozásba Abel Xavier kézzel ütött bele, Benkö játékvezető ugyan nem látta a történteket, de partjelzője, Igor Sramka jelezte a szabálytalanságot, így az utolsó pillanatokban büntetőből Zidane kiharcolta a döntőbe jutást Franciaországnak.

A másik elődöntőben hiába játszottak a 35. perctől emberelőnyben a hollandok, hiába rúghattak két tizenegyest is a rendes játékidőben (de Boer és Kluivert is hibázott) gól nélküli döntetlennel ért véget a százhúsz perces ütközet. A büntetőpárbajban aztán tovább folytatódott a hazaiak vesszőfutása, hiszen de Boer (ismét), Stam és Bosvelt is hibázott, így az egész találkozón zseniálisan védekező olaszok jutottak a döntőbe.

Történelmet írtak a franciák

A döntőben az olaszok az elődöntőben megcsodált, szinte tökéletes védekezést mutatták be. A második félidő elején egy szórványos kontrájuk után előnybe kerültek, majd ismét a védekezésé volt a "főszerep". Ez a taktika a rendes játékidő hosszabbításának utolsó percéig be is vált, akkor azonban Wiltord a baloldalról bevette a fantasztikusan védő Toldo kapuját. A hosszabbításban hiába támadtak többet a gallok, az eredmény nem változott. Egészen a 103. percig, amikor egy kifejelt labdát Trezeguet félfordulatból lőtt a kapu felső sarkába.

A franciák győzelmükkel történelmet írtak, hiszen Zidane-ék lettek az első válogatott, mely világbajnoki győzelme után megszerezte az Európa-bajnoki címet is.

N;
hirdetés