-

A foci-Eb búcsúztatja az ezüstgólt

2004. 06. 11., 11:57 | Frissítve: 2004. június 11., péntek 12:23

Már a csoportmeccsek végén is dönthet tizenegyes párbaj a továbbjutásról a portugáliai Európa-bajnokságon, az aranygól utódjának számító ezüstgól-szabály pedig ezen a tornán lesz utoljára érvényben.

Az Európa-bajnokság csoportszakaszában a négy négyes tagjai körmérkőzéses rendszerben döntik el az egymás közötti sorrendet. A találkozókat a harmadik fordulóban egy időpontban rendezik. Ebben a szakaszban nincs hosszabbítás a mérkőzések végén.

Holtversenyben is dönthetnek tizenegyesek

Amennyiben két csapat az utolsó találkozó előtt azonos pontszámmal, gólaránnyal és lőtt góllal áll és a mérkőzés döntetlenre áll a rendes játékidő végén, tizenegyes rúgásokkal döntik el az egymás közötti sorrendet.

Ha a pontok alapján holtverseny alakul ki egyes csapatok között, a következő szempontok alapján dől el a sorrend:
- egymás elleni eredmény
- gólkülönbség az egymás elleni mérkőzéseken
- az egymás elleni mérkőzéseken lőtt gólok száma - ha több mint két csapat végez azonos pontszámmal
- gólkülönbség valamennyi csoportmeccsen
- lőtt gólok száma valamennyi csoportmeccsen
- a 2002-es világbajnokság és a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőinek eredményei alapján számított mutató
- sportszerűségi versenyben elért pontszám (többek között a sárga és a piros lapok alapján)
- sorsolás

A csoportokból az első két helyezett - összesen nyolc csapat - jut tovább a negyeddöntőbe.

Utoljára ezüstgól

Ebben a szakaszban két "ágra" kerülnek az együttesek: a továbbiakban az A- és a B-jelű négyesek továbbjutói, valamint a C- és a D-csoport túlélői mérkőznek egymással kieséses rendszerben, a következő párosításban: A1 (A-csoport győztese)-B2 (B-csoport második helyezettje), B1-A2, C1-D2, D1-C2.

Ezeken a meccseken (beleértve a döntőt is), ha a rendes játékidő végén döntetlen az állás, kétszer tizenöt perces hosszabbítás következik. Az Eb-n alkalmazzák utoljára az ezüstgól-szabályt, vagyis az aranygóllal szemben nem ér véget a játék automatikusan, ha valamelyik csapat gólt ér el a hosszabbításban. A július elsejével elköszönő (a döntőben még érvényben lesz) ezüstgól után a hosszabbítás adott félidejét végigjátsszák, és akkor ér véget a meccs, ha addig nem esik újabb gól. (Ha a ráadás első felében esik gól, akkor tizenöt percet játszanak a csapatok, ha a másodikban, akkor végigmegy a teljes hosszabbítás.)

Az elődöntők és a döntő szintén ebben a rendben zajlik, a harmadik helyért, valamint a többi helyezésért nem játszanak meccseket.

N;
hirdetés